:
Breaking News

Egyszerűsíti a kormány a vendégmunkások ügyintézését az akkugyárdömping előtt

Miután a kormány egyszerűsítette a harmadik országbeliek munkavállalását, az idegenrendészetet is bővíti szeptembertől.

A magyar kormány sorra hozza azokat az intézkedéseket, amelyekkel szélesre tárja a kaput a harmadik országbeli, így például távol-keleti vendégmunkások előtt, írja a Népszava.

Novembertől lép hatályba az a törvény, amely alapján a vendégmunkások akár kétéves tartózkodási engedélyhez is juthatnak. A vendégmunkások összevont munkavállalási és tartózkodási engedélyét az idegenrendészeti hatóság állítja ki.

Most úgy alakítják át Országos Idegenrendészeti Főigazgatóságot (OIF), hogy ott gyorsabbá váljon az ügyek – így többek a vendégmunkások eljárásainak – intézése. A rendelet a Magyar Közlönyben is megjelent.

Így alakul át az OIF

Az OIF-en belül létrehoznak egy új Központi Regionális Igazgatóságot. Az új, központi szerv egyik feladata lesz, hogy az egyes, regionális idegenrendészeti igazgatóságok között szükség esetén elossza az ügyeket. A lap szerint

jó eséllyel a regionális igazgatóságokra háruló, már így is jelentős munkateher csökkentése, az ügyintézés felgyorsítása lehet a cél.

Havonta 800-1000 vendégmunkás

A KSH szerint idén tavasszal már 81 ezer külföldi dolgozott Magyarországon, és munkaerőkölcsönzők szerint havonta 800-1000 fővel nő ez a szám. A korábbi évekhez képest az itt tartózkodók között egy év alatt a duplájára nőtt az ázsiaiak, ezen belül is a mongolok, vietnamiak és miként a statisztika fogalmaz, az „egyéb ázsiaiak” – például filippínók, malájok, indonézek – aránya.

Bátonyterenye, 2021. július 7. A SungEel HiTech Hungary Kft. második üzeme a bátonyterenyei ipari parkban a megnyitójának napján, 2021. július 7-én. MTI/Komka Péter

The post Egyszerűsíti a kormány a vendégmunkások ügyintézését az akkugyárdömping előtt appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés