:

224 milliárdból támogatná a kormány a lakóingatlanok energetikai megújulását – ezt kell tudni a programról

224 milliárdból támogatná a kormány a lakóingatlanok energetikai megújulását – ezt kell tudni a programról

Nagyszabású, 224 milliárdos lakossági energiahatékonysági programra készül a kormány. A cél húszezer ingatlan megújítása olyan módon, hogy legalább 30 százalékos energiahatékonyság-javulás következzen be.

Mintegy 20 ezer magyarországi lakóingatlan újulhat meg energetikailag a következő években a kormány által tervezett új energiahatékonysági pályázattal. A támogatás részben vissza nem térítendő támogatásból, részben kedvezményes hitelből állna. Egyetlen ingatlanra átlagosan több mint 10 millió forint támogatás jutna, a cél a legalább 30 százalékos energiahatékonyság-javulás. A Portfolio összeszedte, mit lehet tudni a konstrukcióról, mire lehet majd igényelni, mire lehet elég és mekkora lehet a hatása.

Mi ez a program?

Magyarország Helyreállítási és Ellenállóképességi Terve 14 reform és 14 beruházás segítségével vázolja fel azt, hogy az összesen mintegy 2600 milliárd forintnyi forrást hogyan kívánja felhasználni, amennyiben hozzájut a pénzhez.

Ennek a programnak a legérdekesebb része az a lakossági energiahatékonysági pályázat, amire 224 milliárd forintot fordítana a kormány a következő években.

Ki juthat hozzá?

A teljes támogatási keret legfeljebb fele lehet vissza nem térítendő támogatás, másik fele a Magyar Energiahatékonysági Intézetkedvezményes hitel. Egyetlen kedvezményezettnek sem nyújtható csak vissza nem térítendő támogatás vagy csak kedvezményes hitel.

Vagyis, valamekkora hiteltörlesztési képességet fel kell tudni mutatnia a pályázóknak.

Ez értelemszerűen szűkíti a lehetséges kedvezményezettek körét, amelyet természetes személyek, társasházi lakóközösségek (tulajdonostársak) és lakásszövetkezetek alkotnak, írja a lap.

Akik a legtöbbet fizették a fesztiválért – így adják el a Szigetet

Mire igényelhető?

Főtevékenységként támogatható az épületek hőtechnikai adottságainak javítása. Az épületekhez köthető villamostechnikai eszközök fogyasztásának csökkentése, az épületek fűtési, hűtési, szellőztetési és használati melegvíz rendszereinek korszerűsítése, valamint megújuló energia alapú hőtermelő rendszerek beépítése. Fosszilis energiahordozót felhasználó berendezés, vagyis például a gázkazán korszerűbbre cserélése nem támogatható.

Fontos részlet, hogy amíg napkollektorok telepítésére kapható támogatás, addig napelemes rendszer létesítéséhez nem.

Mire elég?

Egyetlen ingatlanra átlagosan több mint tízmillió forint támogatás jutna, ami jelentős. A Portfolio által megkérdezett szakértők szerint egy Kádár-kocka mélyfelújítása átlagosan 10-15 millió forint költséggel jár.

A Magyar Energiahatékonysági Intézet szerint a hazai ingatlanállomány állapota energiahatékonyság szempontjából összességében meglehetősen gyenge, évente 100-130 ezer lakóépület energetikai mélyfelújítására lenne szükség az épületállomány megújulásához.

A felújításokkal elért energiamegtakarítás valamivel több mint 0,5 ezrelékkel csökkentené az országos primerenergia-felhasználást.

Mikor kezdődik?

Az ütemezési terv szerint a Nemzeti Hatóság és MFB között 2023 végéig jön létre a finanszírozási szerződés, a végső kedvezményezettek projektjeinek 95%-ára 2026 második negyedévéig kötik meg a kölcsönszerződést, és ugyaneddig a végső kedvezményezettek projektjeinek 30%-ára a folyósítás is megtörténik.

A pályázati kérelmek benyújtási időrendi sorrendben kerülnek elbírálásra. A kölcsönkérelmet benyújtó végső kedvezményezettekkel kölcsönszerződés kerül megkötésre a hitelbírálatot követően. Az energiamegtakarítás minimális mértéke termék szintű elvárásként kerül meghatározásra a támogatás feltételeként.

Akár tízmillióval többért kelnek el az energiatakarékos lakások

The post 224 milliárdból támogatná a kormány a lakóingatlanok energetikai megújulását – ezt kell tudni a programról appeared first on Forbes.hu.