:

Videón, ahogy lángol egy hatalmas szélturbina

Videón, ahogy lángol egy hatalmas szélturbina

Tűz ütött ki kedd reggel az Anglia keleti partjainál fekvő Scroby Sands-i Szélfarmnál – írja a BBC. Az érintett turbina órákig lángolt, míg végül a tűz magától elmúlt. A helyszín tulajdonosa, a német RWE csapata megkezdte a terület megtisztítását, az erőmű turbináinak többsége ismét üzemel.

A Scroby Sands-i Szélfarmot 2004-ben adták át. Chris Smith, a létesítmény akkori vezetője szerint a hasonló tüzek rendkívül ritkák. Mint hozzátette, amikor a lángok mégis felcsapnak, nem lehet sokat tenni, meg kell várni, amíg kialszanak.

Az RWE szerint az esetkor senki sem dolgozott a turbinán, a helyszínt pedig evakuálták. A kár többnyire a torony tetején lévő, a generátorokat tartalmazó gépházban keletkezett.

A tűz okának megállapítása hetekig is eltarthat.

Smith szerint rengeteg elektromos alkatrészt található egy ilyen turbinában, a legvalószínűbb, hogy ezek valamelyikének meghibásodása állt a háttérben.

A szélpark már üzemképes, de hat turbina, amely egy kábelen keresztül kapcsolódik a sérült toronyhoz, jövő hétig nem fog működni. A hatóságok hajózási figyelmeztetést adtak ki az érintett területre.

A Scroby Sands-i Szélfarmhoz 30 turbina tartozik, a teljes erőmű kapacitása 60 megawatt, ez több mint 48 ezer háztartás áramellátására elegendő. A helyi turbinák 40 méter hosszú lapátjai egy-egy 60 méteres magasságban lévő pont körül forognak.

The post Videón, ahogy lángol egy hatalmas szélturbina first appeared on 24.hu.