:

Csökkenhet a háziorvosi praxisok száma egy friss rendelettervezet alapján

Csökkenhet a háziorvosi praxisok száma egy friss rendelettervezet alapján

A hat hónapnál régebben betöltetlen háziorvosi praxisok esetében átalakítások vagy megszűnések jöhetnek.

Két rendeletettervezetet is társadalmi egyeztetésre bocsátott a kormány, amelyek jelentősen átalakíthatják az egészségügyi alapellátást. A hat hónapnál régebben betöltetlen háziorvosi praxisok esetében átalakítások vagy megszűnések jöhetnek, míg változtatnak a finanszírozási módokon is, amely 3,7 milliárd forinttal növelheti a költségvetés terheit is, írja a Portfolio.hu.

Így alakulhatnak át a körzetek

A kormány elkezdte az alapellátás átszervezését a háziorvosi ellátás esetében. Az alapellátásról szóló törvény alapján amennyiben hat hónapot meghaladóan tartósan betöltetlen háziorvosi körzet van, az illetékes praxiskezelő rendszeresen felhívást tesz közzé a települési önkormányzatok felé. Azoknak tájékoztatást kell szolgáltatniuk a meghatározott feltételekről és a meglévő alapellátási körzetekről.

Az így létrejött adatbázis alapján pedig változhat az egészségügyi alapellátási körzetek kialakítása, vagy darabszáma is.

A praxiskezelő hatáskörrel bír az alapellátási körzetek kialakítására, átalakítására vagy megszüntetésére.Az önkormányzatok és a háziorvosok bevonásával történik a körzetek kialakításának tervezése.A változások értesítése és egyeztetése az érintett szervek között történik.

A praxiskezelőnek 2027. december 31-ig el kell készítenie az új alapellátási körzethatárokat.

224 milliárdból támogatná a kormány a lakóingatlanok energetikai megújulását – ezt kell tudni a programról

A finanszírozásban is változás jöhet

A törvénytervezet kitér a finanszírozás megváltoztatására is, ami 3,7 milliád forint többletköltséggel járna. Eszerint

A területi ellátási kötelezettséggel rendelkező vállalkozási formában működő háziorvosi és házi gyermekorvosi szolgálatok jogosultak praxistámogatásra.A praxistámogatás a rendes havi finanszírozással egyidejűleg jár.A praxistámogatás összegét a mellékletben meghatározottak szerint kell kiszámítani.

Az új praxistámogatás először 2023. július hónapra vonatkozóan jár.

Akik a legtöbbet fizették a fesztiválért – így adják el a Szigetet

Borítókép: MTI / Vajda János

The post Csökkenhet a háziorvosi praxisok száma egy friss rendelettervezet alapján appeared first on Forbes.hu.