:

Áll a bál az egyik legnagyobb tech csatorna körül, még a videógyártást is leállították

Áll a bál az egyik legnagyobb tech csatorna körül, még a videógyártást is leállították

Etikai vétségek után szexuális zaklatás? Pár nap alatt fenekestül felforgott minden Linus Sebastian és YouTube-csatornája körül.

Csupán hétfőn jelent meg a Gamers Nexus videója az egyik legrégebbi és legnagyobb tech fókuszú YouTube-csatorna, a 2008-ban indult, és mára 15,5 millió követővel bíró Linus Tech Tips és az azt üzemeltető Linus Media Group kapcsán. Ebben a házigazda, Steve Burke legfőképp a Linus-videókban felbukkanó ténybeli hibákra és etikai vétségekre hívta fel a figyelmet, illetve olyan probémákra, melyek elmondása szerint a „céges együttműködéseikre, pénzáramlásaikra, és az ezekből fakadó lehetséges részrehajlásokra” vonatkozik.

Ki gondolta volna, hogy nem sokkal ez után hangos balhé keveredik az ügyből. De annyira, hogy Linus Sebastian csatornája szerdán „Mit fogunk most tenni?” címmel posztolt videót, amiben sorra szólalnak fel az üzemeltető cég fejesei. Köztük Yvonne Ho pénzügyi igazgató, aki kerek perec kijelentette:

egyetért a közösség aggályaival, és innentől egy héten át szünetel a gyártás a csatornánál, hogy foglalkozzanak a súlyos kritikákkal.

Ott törnek fel a republikánusok az USA-ban, ahol kevesen számítottak rá

Az okok és az elfuserált reakció

A Gamers Nexus első videójának (hiszen több is született, de erről mindjárt) legnagyobb aggodalma az volt, hogy Linusék nemes egyszerűséggel nem megfelelő videókártyán tesztelte egy márka hűtőblokkját. És ha ez nem volna elég, a tesztterméket utána fogták és a gyártó engedélyee nélkül elárverezték egy rajongói eseményen.

Nem is kellett sok hozzá, hogy a Gamers Nexusszal egyetértő nézők hamar felbátorodjanak és hogy ők is kinyilvánítsák nemtetszésüket a Linus működéséről. Igen ám, de Linus Sebastian, a csatorna alapítója, házigazdája és korábbi vezérigazgatója (nemrég lépett vissza ún. chief vision officer pozícióba) első körben személyesen válaszolt fórumukon a panaszkodó kommentekre, és egyszerre elkapkodott, indulatos és sablonos cáfolatban sikerült reagálnia a vádakra. Több se kellett a Gamers Nexusnak, újabb videójában „elkeserítően nonszensznek” aposztrofálta a reakciót, és mindez csak még tovább adta a lovat a rajongók és kommentelők alá is.

Még a bocsánatkéréssel is gond volt

Így jutunk el a Linus hosszúra nyúlt, 21 perces videójáig, amiben a csatorna vezetői a következő lépésekről beszélnek és az egyhetes leállásról. Még ezt a videót sem sikerült problémamentesen publikálni, hiszen a leírást telerakták a webáruházukba terelő linkekkel, sőt mint kiderült, még monetizálva is volt a videó, tehát bevételt termelt a nézettség után. Ezt utólag kikapcsolták, és a leírást is módosították.

Emellett az is sokakat kiborított, hogy a videóban folyamatosan szponzorokra és a webshopra buzdító kiszólásokkal poénkodnak a szereplők. Amivel bár a cég elmondása szerint a cél az volt, hogy megtartsanak valamennyi a rájuk jellemző humorból, a reakciókat látva lehet, ennek most nem volt itt helye.

Toxikus munkakörnyezet és szexuális zaklatás?

Hogy még aggasztóbb legyen a helyzet, a szerda reggeli megjelenés előtt pár órával Madison Reeve egykori alkalmazott is megjelent, aki hosszú posztfüzérben vádolta meg a Linust toxikus munkakörnyezettel és a volt kollégái által gyakorolt szexuális zaklatással. Reeve azt írta, mentális egészsége érdekében lépett ki a cégtől, és volt, hogy a munkáját „kutyaszarnak”, őt pedig „imkompetensnek” nevezték ott.

„Amikor a vezetőséghez fordultam, annyit mondtak, legyek nagylány és viselkedjek határozottabban”

– fejtette ki Reeve.

A Linus Media Group végül a The Verge-nek reagált külön Reeve vádjaira. Linus Sebastian azt írta a lapnak, hogy sokkolták Reeve sorai, hiszen azok „nem összeegyeztethetők sem az ő emlékeivel, sem a cég belső működésével vagy értékeivel”, részletesebb választ viszont csak később tudnak adni. Terren Tong vezérigazgató azt ígérte, hogy a belső ellenőrzés mellett külső vizsgálatot is elrendelnek a zaklatási vádak miatt.

The post Áll a bál az egyik legnagyobb tech csatorna körül, még a videógyártást is leállították appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés