:
Breaking News

Így fest a magyar állam cseh gyárának vietnámi vadászgépe

Így fest a magyar állam cseh gyárának vietnámi vadászgépe

Tízmilliárdos nagyságrendben vásárolhat be sugárhatjású gépekből Vietnám a magyar állam alá került cseh repülőgépgyártótól.

A magyar állam többségi tulajdonában álló cseh repülőgépgyár, az Aero Vodochody első vásárlója a vietnámi hadsereg, nemrég pedig be is mutatták az első példányt, írja a G7.

Vietnám az L-39NG nevű új, sugárhajtású vadászgéptípusból 12 darabot vásárol saját színekben, amit 2023–24-ben szállítanak majd le nekik, de ezt követően további 12 darab gép megrendeléséről is szó van. A típust elsősorban Gripen-pilóták kiképzésére használják, de korlátozottan felderítő- és könnyű csapásmérő is.

A vietnámi megállapodás hivatalos értéke nem ismert, a cseh sajtó korábban tízmilliárd forintos nagyságrendről írt.

„Ahogy Iván kimegy a színpadra, a közönség ovációban tör ki” – ezért imádja London a Fesztiválzenekart

Előzmények

Az Aero Vodochody többségi tulajdonát 2021-ben vette meg Szalay-Bobrovniczky Kristóf a cseh Penta csoporttól. Honvédelmi miniszteri kinevezése után Szalay-Bobrovniczky Hernádi Zsolt Mol-vezérnek adta tovább a részesedést, ő pedig pár hónappal később a magyar államnak. Az állami holdingcégeket Bacsa György, a Mol stratégiai igazgatója, és Világi Oszkár, a Mol szlovák leányának ügyvezetője vezetik.

Az Aero emellett 53 milliárd forintos magyar állami hitelt kapott az MFB-től, a magyar légierő pedig szintén 12 darab L-39NG-t vásárol. Az ide szánt gépeket nagyjából a vietnámi rendelést követően, 2024 augusztusa után kezdhetik el leszállítani. Az Aero mindezeken túl a cseh vadászpilóta-képzésbe is beviszi a típust, valamint afrikai vásárlók is szóba jöttek már.

A gyártó 2022-es adózás előtti eredménye 974 millió cseh korona, azaz 15,6 milliárd forint, hála egy iraki megállapodásnak. Egy évvel korábban az eredmény csupán 70 millió korona volt.

The post Így fest a magyar állam cseh gyárának vietnámi vadászgépe appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés