:
Breaking News

Már fütyülni tanulni is dupla olyan drága? Nevetségesen sokba kerül a sárgarépa

Már fütyülni tanulni is dupla olyan drága? Nevetségesen sokba kerül a sárgarépa

Nem tréfarépa volt reggelire, egyetlen hónap alatt tényleg majdnem 90 százalékot drágult a sárgarépa Magyarországon.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai alapján majdnem duplájára drágult a sárgarépa – hangzott el az RTL Híradójában.

A répa kilója a júliusi adatok szerint 730 forint, júniusban ez az összeg még csak 387 forint per kiló volt, közel 89 százalékos a drágulás.

Így lett most a sárgarépa Magyarország legdurvább ütemben dráguló élelmiszere – minden évben jellemző, hogy az április utáni árcsökkenés után június környékén újra megugrik a répa ára, de ez az ugrás most a korábbinál is nagyobb mértékű volt.

Infláció másképp: a zöldségek felét otthagynánk a piacon a tavalyi áron

Az RTL-nek nyilatkozó szakértő szerint hiány van Európában sárgarépából, több országban idén kevesebb répát vetettek, Hollandiában pedig még az aszály is megtizedelte a termést. A hiányt mérsékelheti, ha a későbbi vetések beérnek, de a szakértő azt mondja, ettől is legfeljebb 15–20 százalékkal csökkenhetnek az árak.

Nem beszélünk zöldségeket

Itthon a gazdálkodók magasabb áron tudják csak beszerezni a gépeket, vetőmagot, műtrágyát külföldről. Így fordulhat elő, hogy a többi zöldségnél még ilyen mértékű árcsökkenésre se számíhatunk a továbbiakban. A vöröshagyma ára 73, míg a káposztáé 23 százalékkal ugrott meg a tavalyihoz képest.

Az éves infláció mértéke júliusban 17,6 százalék volt, ebből az élelmiszerek éves átlagos drágulása 23,1 százalék.  A 444 a héten megjelent júliusi inflációs adat után foglalta össze: a zöldségek felét otthagynánk a piacon a tavalyi áron.

The post Már fütyülni tanulni is dupla olyan drága? Nevetségesen sokba kerül a sárgarépa appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés