:
Breaking News

Így törli a rákgyógyítást hazudó videókat a YouTube

Így törli a rákgyógyítást hazudó videókat a YouTube

A Google videóplatformja a héten jelentette be, hogy törölni fogja azokat a videókat, amelyek káros vagy hatástalan kezeléseket népszerűsítenek. A feltöltött videókat szakemberek és mesterséges intelligencia közösen ellenőrzi.

A betegek és a hozzátartozók gyakran az online térben keresnek választ a tünetekkel, terápiával kapcsolatos kérdéseikre, illetve itt találnak sorstársakat is. A YouTube-nak jelenleg több mint kétmilliárd felhasználója van, ami azt jelenti, hogy az internetezők közel fele felhasználó.

„Ahogy Iván kimegy a színpadra, a közönség ovációban tör ki” – ezért imádja London a Fesztiválzenekart

A szakemberek szerint a legnagyobb baj azzal van, ha valaki teljesen elhagyja a kórházi kezeléseket, tanácsokat és helyettük kizárólag a neten talált alternatív megoldásban bízik.

A „sugárterápia helyett szedjünk C-vitamint” vagy „a fokhagyma gyógyítja a rákot” típusú videókat a jövőben már biztosan nem találni majd a videómegosztón.

A jelenleg elérhető videókat szakemberek és mesterséges intelligencia segítségével nézik át és hoznak döntést arról, hogy melyik maradhat, és melyiket törlik.

Három fő szempont szerint vizsgálódnak

Megelőzésre vonatkozó félretájékoztatás: eltávolítják azokat a tartalmakat, amelyek ellentmondanak az egészségügyi hatóságoknak az egyes betegségek megelőzésére és átadására, valamint a jóváhagyott vakcinák biztonságosságára és hatékonyságára vonatkozó útmutatásainak. Ide tartozik például az olyan videó, amely valamilyen valójában ártalmas anyagot népszerűsít betegségek megelőzésére.Kezelésre vonatkozó félretájékoztatás: törlik azokat a tartalmakat, amelyek ellentmondanak az egészségügyi hatóságok egyes betegségek kezelésére vonatkozó útmutatásainak, beleértve az ártalmas hatóanyagok vagy gyakorlatok népszerűsítését. Ilyen például az olyan videó, amely nem bizonyított gyógymódokat népszerűsít orvosi kezelés helyett.Tények tagadása: eltávolítják azokat a tartalmakat, amelyek vitatják bizonyos betegségek, egészségi állapotok létezését. Ide tartoznak példál azok a videók is, amelyek tagadják, hogy emberek haltak meg a COVID-19-ben.

Kivételt is tehetnek bizonyos esetekben az új irányelvek alól. Ilyen lehet például egy olyan videó, amelyben politikai jelöltek vitáznak a hiteles egészségügyi útmutatásról, vagy akár egy humanitárius válsághelyzetről. Teret engednek az olyan tartalmaknak is, amelyek egészségügyi tanulmányok eredményeit tárgyalják ki.

A YouTube ezzel egy időben közzétett egy lejátszási listát is, a videókon elismert szakemberek beszélnek különböző ráktípusok tüneteiről, kezelési lehetőségeiről. Az egyiken például egy onkológus meséli el a saját rákbetegségének a történetét.

The post Így törli a rákgyógyítást hazudó videókat a YouTube appeared first on Forbes.hu.