:

Állatorvosi gebe. Ilyen az első orosz okostelefon, az R-Fon

Állatorvosi gebe. Ilyen az első orosz okostelefon, az R-Fon

Arra nem képes, hogy a szankciókra fittyet hányó szuperhatalom erejét demonstrálja, viszont felhívja annak gyengeségeire, kiszolgáltatottságára a figyelmet a Ruteq R-Fon.

Bejárta a világot a hír, hogy hamarosan egyenesen lerobbantják a leplet az első orosz okostelefonról.

Ezzel beintve a hanyatló nyugatnak, a magát még mindig szuperhatalomnak tituláló ország ismét bebizonyítja azt, hogy az ellene hozott szankciók értelmetlenek, feleslegesek és egyben nevetségesek.

A termék a Ruteq R-Fon névre hallgat, és a tervek szerint az idei év végétől már elérhetővé válik az orosz állami hivatalnokok, illetve a gazdasági élet kiemelt szereplői számára.

Üzlet Szalai Péter 6 perc olvasás
A Nokia épp kivégzi az egyik legnagyobb kínai mobilgyártót. Miért?
A jó élet Szalai Péter 8 perc olvasás
Az anyabolygón néztük meg a Samsung új csodatelefonját
Üzlet Szalai Péter 7 perc olvasás
A kőkorszakba lökheti vissza Oroszországot a chip-embargó
Üzlet Szalai Péter 7 perc olvasás
Ahol az innováció a vallás – ilyen a Samsung gigantikus koreai fejlesztőközpontja belülről

2024-elejétől pedig az ország bármely lakosa megvásárolhatja a készüléket, amely így akár tarolhat is azon a piacon, ahonnan kivonult számos fontos és népszerű gyártó, azaz például az Apple, a Samsung vagy a Xiaomi. Mostanra viszont kiderült néhány részlet a csodamobilról, és ennek fényében nagyon úgy tűnik, hogy nem eszik olyan forrón azért a borscsot.

Orosz? Nem orosz!

Konkrétumokat hivatalosan nem árultak el róla, de az Appsim nevű Telegram csatorna hozzájutott egy készülékhez valahogy, és be is mutatták a konkrét terméket, illetve megtudták a specifikációkat (MediaTek Helio G99 rendszerchip + RM Mali-G57 MP2 grafikus vezérlő + 8 GB RAM + 128 GB adattárolásra szánt memória) is.

Kívülről-belülről nagyon hasonlít a Vivo V25e telefonra. Kép: Vivo

Ennek alapján pedig több komoly kétely is felmerül az R-Fonnal kapcsolatban. A modell lelkének számító Helio G99 rendszerchip valamivel több, mint egy éves, és még új korában sem számított kifejezetten erősnek. 2024-re pedig gyengécskének minősül majd, szóval toptelefonról szó nincsen.

Ez egyszerűen nem egy olyan készülék, amivel villogni lehet, vagy amit oda lehet tenni egy iPhone vagy egy top Samsung mellé.

Ráadásul bár a MediaTek egy kínai gyártó, de az eljárás, amit használnak ebben a chipben is, az bizony brit, konkrétan az ARM cég szabadalma. Tehát nem hogy nem orosz, de még csak nem is kínai, hanem az átok ördöngős nyugatiak által kifőzött technológia hajtja az Orosz Nemzeti Büszkeség telefonját.

Év végétől lesz elérhető az R-Fon. Kép: Appsim Telegram

És ez még nem minden, hiszen konfiguráció gyakorlatilag teljesen megegyezik a Vivo V25e nevű telefonéval, sőt külsőre is óriási a hasonlóság. Tehát nagyon úgy tűnik, hogy az R-Fon nem más, mint egy 2022 nyarán bemutatott kínai mobil másolata. Csak azért nem mondjuk, hogy átmatricázott verziója, mert a Ruteq rendelkezik összeszerelő kapacitással. Tehát jó eséllyel a komponenseket megveszik majd Kínából, azokat elszállítják Oroszországba ahol egy üzemben összeépítik azokat, amiről majd lehet látványos fotókat és videókat készíteni.

Tehát röviden és velősen: A Ruteq R-Fon olyan orosz telefon, amelybe nyugati technológiát használó kínai alkatrészek kerülnek, kínai tervek alapján. Szó nincs tehát arról, hogy orosz tervek alapján készülő, olyan orosz alkatrészekre épülne, amelyeket oroszországi gyárakban állítottak elő.

A Ruteq

2020-ban alapították a Ruteq JSC nevű vállalatot azzal a céllal, hogy Oroszországban állítsanak elő elektronikai termékeket, tehát például laptopokat, routereket, adattároló rendszereket, digitális rádióállomásokat vagy videófelügyeleti rendszereket.

A cég tulajdonosa Leonyid Dodojonovics Reiman, orosz üzletember és kormánytisztviselő, az Orosz Föderáció volt hírközlési és informatikai minisztere, és jelenlegi tanácsos. A magánvagyona a pletykák szerint eléri az egymilliárd amerikai dollárt, bár ezt értelemszerűen soha senki nem erősítette meg hivatalosan.

 

Android alapokon

Az első hírek arról szóltak, hogy egy teljesen saját operációs rendszer, a Rose hajtja majd meg a készüléket, és a Google szolgáltatásokról értelemszerűen le kell mondani. Ez természetesen azt is jelenti, hogy a használható applikációkat is a nulláról kell újra írni, és az alkalmazáskínálat is korlátozott lesz.

A Rosa mobil a Ruteq saját operációs rendszere. Kép: Linuxadictos

Azaz a hagyományos Android telefonoknál megszokott bőséget el lehet felejteni, valamint azokat a javakat is, amiket valaki korábban már megvásárolt az androidos telefonjára. Tehát, ha valaki R-Fonra vált, akkor búcsút inthet a megvett filmeknek, játékoknak, előfizetéseknek, és a felhőben tárolt, Drive-on található állományoknak is többek között.

Azóta egyébként az is kiderült, hogy a Rose valójában nem teljesen, száz százalékosan saját, hiszen a nyílt forráskódú, azaz ingyenes, szabadon használható alap Androidra épül. Az pedig hát Google fejlesztés, azaz konkrétan egy amerikai, Egyesült Államokból származó termék.

Hogy erre a Rose-ra mi szükség van, és miért nem vesznek át valamilyen elérhető kész verziót, például licenszelik a Huawei Harmony OS platformját, annak okait nem részletezték. Persze az embernek vannak elképzelései, amennyiben használja kicsit a fantáziáját. Például eszébe juthat az, hogy milyen kiváló, adatszivárgást biztosító kis hátsó ajtókat lehet egy ilyen saját rendszerbe építeni, és így kontrollálni a felhasználók tevékenységét. Azt természetesen nem állítjuk, hogy ilyesmi lenne a szándék a Rose esetében, de azt igen, hogy ennek az elvi lehetősége biztosított.

Állatorvosi ló

A Ruteq R-Fon sok szempontból egy tipikus állatorvosi lónak tekinthető. Egy olyan, alapvetően propaganda célokból megalkotott termékről van szó, amely nem hogy arra nem alkalmas, hogy az orosz gazdaság és ipar nagyságát prezentálja, hanem konkrétan annak gyengeségeire világít rá. Azaz, hogy az ország e téren sem független, e téren is eltéphetetlen szálak kötik nem csak a kínai, hanem a nyugati cégekhez is, amelyek nélkül még egy okostelefont sem képesek összerakni.

Ráadásul még csak nem is egy bitang topmodell, vagy legalább egy egyedi, orosz igények alapján összeállított, saját dizájnnal bíró termék, hanem konkrétan egy régebbi kínai készülék másolata.

És arra is mérget vehetünk, hogy a tényekkel nagyvonalúan bánó orosz, illetve oroszbarát médiában mindez nem fog teret kapni. Helyette gőzerővel fogják nyomin a „saját okostelefon” mítoszát.

The post Állatorvosi gebe. Ilyen az első orosz okostelefon, az R-Fon appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés