:

Mindent megteszünk, hogy a kulturális tér fennmaradjon – megszólaltak az Átrium üzemeltetői

Mindent megteszünk, hogy a kulturális tér fennmaradjon – megszólaltak az Átrium üzemeltetői

Az Átrium épületének kezelői Facebook-posztjukban azt írják, mindent megtesznek, hogy fennmaradjon a kulturális tér.

„Az Átrium nem szűnik meg, és mindent megteszünk, hogy meghatározó kulturális térként fennmaradjon. Reményeink szerint egy év elég lesz arra, hogy kitaláljuk, hogyan lehet az Átrium egy új felállásban egyszerre sikeres, működőképes és színvonalas, ahogy az utolsó 12 évben is volt.” Ezt a Facebookon közölte a színháznak eddig otthont adó épület üzemeltetője. Az Átrium Vagyonkezelő Kft. mögött Lakatos Péter milliárdos és felesége, Csiby Éva, valamint Gauder Milán, a Mastercard globális kártyaelfogadásért felelős egykori vezetője állnak.

„Természetesen minket is rémségesen elkeserít, hogy az épületet az elmúlt 6 évben használó, a színházat előadásokkal, fénnyel, jó kedvvel és közönséggel megtöltő csapat elfáradt a küzdelemben és búcsúévadot volt kénytelen meghirdetni. Elképesztően sikeres, ám küzdelmes 6 év áll mögöttük”, írják.

A közönség feladata a színházba járás

A hvg.hu megszólaltatta az Átrium színház produkciós menedzserét is, aki azt mondta, nem állnak harcban a kormánnyal, érzelmi és praktikus döntést hoztak. Zsedényi Balázs arra a kérdésre válaszolt így, nem érzik-e úgy, hogy ha befejezik, azzal az őket érezhetően és most már nem is titkoltan kivéreztető kormány nyer.

„Bármelyik kormány lenne hatalmon, akkor is kiállnánk az értelmes kultúra-finanszírozási rendszer mellett vagy az igazságtalanságok ellen: a kulturális tao-támogatás megszüntetése ellen sem azért szólaltunk fel, mert ez a kormány csinálta, hanem mert igazságtalan döntés volt. Nem politikai üzenetről van szó: be kellett látnunk, hogy ebben a környezetben, ezekkel a feltételekkel ezt a színvonalú színházat nem lehet fenntartani.”

Zsedényi azt is elmondta, ha minden évben összedobna a közönség 100-100 millió forintot, ez a fajta működés akkor sem lenne hosszú távon fenntartható; legalább évi 200 millió forintra lenne szükség, kiszámíthatóan és tervezhetően, és ez nem várható el a közönségtől. „Ahhoz a színházi koncepcióhoz, amit mi csinálunk, ennyire lenne szükség, és még ez is csak fele-harmada annak, amiből egy hasonló méretű kőszínház üzemel.” Zsedényi hozzáfűzi: szeptember elsejével épp ezért a mecénás-programot is megszüntetik, így már felület sem marad a támogatásra. „Ezt egyszer meg lehetett csinálni, de

nem lehet minden évben csak túlélni. És nem is várható el a közönségtől, akiknek szintén rengeteg problémájuk van. A közönség feladata nem az, hogy mindenestül eltartson egy színházat. A közönség feladata a színházba járás.”

Az Átrium egy éve jelentette be, hogy fenntarthatatlan a működése, így lehúzza a rolót, a közönség támogatása azonban végül összehozott egy teljes évadot. Hétfőn azonban bejelentették,hogy ez a működés sem tartható fenn tovább, jövő nyáron végleg bezárnak.

The post Mindent megteszünk, hogy a kulturális tér fennmaradjon – megszólaltak az Átrium üzemeltetői appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés