:

Nyugdíjszakértő: A szegény még szegényebb, a gazdag még gazdagabb lesz

Megroppant a nyugdíjrendszer az infláció súlya alatt, a szegények még szegényebbek, a gazdagabbak még gazdagabbak lesznek, írja az e heti HVG.

A lap szerint az egyensúlytalanságokat jól mutatja, hogy 2023 januárjában drasztikusan megugrott a magas, havi 300 ezer forint fölötti nyugdíjra jogosultak száma (egy év alatt 123 ezerről 308 ezerre). Ezzel szemben a legkisebb járandóságot kapóké ennél sokkal kisebb mértékben csökkent.

A januári 15 százalékos emelés után már 35 ezren jogosultak havi félmillió forintot meghaladó ellátásra (tavaly 9 ezer fő volt).

Közben még mindig 23 ezer nyugdíjas próbál havi 40 ezer (!) forintnál kisebb összegből túlélni.

Farkas András nyugdíjszakértő a HVG-nek azt nyilatkozta, az emelés mellett a magas ellátásúak száma azért növekszik, mert az új megállapítású nyugdíjak összege átlagosan mindig sokkal magasabb, mint a korábbi években megállapított nyugdíjak összege. „Ennek elsődleges oka a valorizáció. A nyugdíjmegállapítás során a nyugdíj alapját képező életpálya átlagkereset összegét az előző év nemzetgazdasági nettó átlagkeresetéhez kell igazítani.”

Tovább erősíti a növekedést, hogy a kormány 2013-tól eltörölte a járulékplafont, így ma nincs felső korlátja az elérhető nyugdíjnak.

„A nyugdíjasok közti szakadékok szélesedéséhez a 13. havi nyugdíj is hozzájárul. Minden jogosult a saját havi nyugdíja összegével megegyező mértékben kapja ezt az ellátást, amelyet nem támaszt alá semmilyen plusz járulékfizetés. Az érintettek elkölthető jövedelme a nyugdíjuk összegétől függően méltánytalanul széthúzódik,

a szegény még szegényebb, a gazdag még gazdagabb lesz – mondja a nyugdíjszakértő.

The post Nyugdíjszakértő: A szegény még szegényebb, a gazdag még gazdagabb lesz appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés