:

A korrupcióellenes hatóság is figyeli Mészáros vasutas cégét

A korrupcióellenes hatóság is figyeli Mészáros vasutas cégét

Az Integritás Hatóság is figyeli Mészáros Lőrinc cégének beruházását: a korrupcióellenes testület érdeklődését a Püspökladány–Biharkeresztes vonal vasúti felújítási munkálatai keltették fel. Ez az a projekt, ahol több alvállalkozót nem fizetett ki Mészáros Lőrinc cége, az R-Kord Kft, ráadásul erre és másik két szakaszra vonatkozóan több minőségi kifogást is emelt a MÁV.

Kihagyták a vasat a vasbetonból, balesetveszélyes körülményeket és veszélyes hulladékokat hagytak az építkezések után az R-Kord Kft. által végzett vasúti fejlesztés során, írt erről korábban a Szabad Európa. A Püspökladány és Biharkeresztes között zajló vasúti felújítást uniós forrásból az R-Kord Kft. és a Strabag Rail Kft. konzorciumban végzi.

Kispórolt alapanyag, balesetveszélyes körülmények – nem elégedett a MÁV Mészárosék munkájával

Az R-Kord, mint fővállalkozó ugyanakkor több alvállalkozót nem fizetett ki – nem csak ezen a vonalon, máshol sem. A legtöbben a kivitelezést végzők közül a GSM-R néven futó vasúti informatikai fejlesztés során jártak rosszul, tíz-, százmilliós nagyságrendű adósságokról is meséltek lapunk munkatársának tavasszal. Azóta információink szerint az alvállalkozók egy részét már kifizették, de többen még mindig várnak a pénzükre, emlékeztet a Szabad Európa.

Megkeresték az Integritás Hatóságot, amely közölte, hogy értesültek a felújítással kapcsolatos anomáliákról „értesültek, és figyelemmel kísérik”. Ugyanakkor 

„az Integritás Hatóság vizsgálati és ellenőrzési munkája során törekszik úgy információkat nyilvánosságra hozni, hogy a bűnüldözési munka eredményességét és a lehetséges bírósági eljárás kimenetelét ne befolyásolja, és ne okozzon egyébként elkerülhető hírnévrontást”.

Maga az R-Kord eközben érdekes átalakuláson megy keresztül: a cég alkalmazottainak létszáma az OPTEN céginformációs rendszer szerint júniusra 38 főre csökkent, miközben korábban akár 250-en is dolgozhattak a társaságnál.

A korrupció elleni hatóság nem hajlandó szerződéseket kiadni: „Nem tartoznak harmadik félre” (frissítve)

The post A korrupcióellenes hatóság is figyeli Mészáros vasutas cégét appeared first on Forbes.hu.