:
Breaking News

Gigaberuházással épül mini kormányzati negyed Zuglóban

Gigaberuházással épül mini kormányzati negyed Zuglóban, és az erről szóló, 244 milliárd forintos szerződést most ki kell adnia a Nemzeti Vagyonkezelőnek (MNV) – döntött (egyelőre nem jogerősen) a Fővárosi Törvényszék. A beruházást az MNV a kormányközeli Balázs Attila cégétől vette át.

A G7 cikke szerint a 244 milliárdos projekt az egyik legrejtélyesebb állami beruházás a Fidesz hatalomra kerülése óta. Miközben a globális irodapiac válságban van, a kormány sorra hozza megszorító intézkedéseit és függeszt fel állami projekteket, lényegében semmilyen szinten nem kommunikál az elmúlt évek egy legjelentősebb állami vásárlásáról. 

Ezt tudni a beruházásról:

A 244 milliárdos üzlet bármiféle részlet nélkül egyedül a Nemzeti Vagyonkezelő szerződéslistáján tűnt fel, amelyet Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő vett észre. Gulyás Gergely egy kormányinfón annyit árult el, hogy egy kis kormányzati negyed épül a területena zuglói telket az önkormányzat 2006-ban adta el, hogy pláza, parkoló, lakások, irodaépületek és közösségi parkok épüljenek, de ebből nem lett semmi. 2019-ben továbbadták az önkormányzat jóváhagyásával Balázs Attila cégének, a számos állami projektben résztvevő Bayer ConstructnakA Bayer egy lakó- és hét irodaépületet épített volna, de aztán eladták a projektet, amelyről azóta sem tudni, hogy pontosan mi lesz belőleGulyás Gergely annyit mondott, hogy állami szervezetek költöznek majd Zuglóba a belvárosból: bérelt ingatlanokat így sajátra cserélnek, illetve több belvárosi ingatlant terveznek értékesíteni. Példaként a NAV-ot és a Központi Ellátási Főigazgatóságot (KEF) említette, ami azért érdekes, mert nekik nemrég épült saját központjuk 7 milliárdos beruházással

Az állam nem először üzletel úgy kormányközeli vállalkozókkal, hogy ahhoz nem világos, hogy milyen állami érdek fűződik: rengeteget bukott például akkor, amikor visszavette Mészáros Lőrinctől a veszteséget mátrai erőművet vagy amikor 49 százalékos részesedéssel szállt be a 4ig mellé a Vodafone megvásárlásába.

The post Gigaberuházással épül mini kormányzati negyed Zuglóban appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés