:

Bölcsődék: fontos támogatás szűnik meg, hidegzuhany a szülőknek

Bölcsődék: fontos támogatás szűnik meg, hidegzuhany a szülőknek

Ősszel szokott megindulni egy nagyobb beszoktatási hullám a bölcsődékben, mely rengeteg magyar család életében hozhat 2023-ban is változást. Helyhiány miatt marad a magánbölcsőde, ami havi szinten még akkor is komoly kiadás, ha az egyik szülő újra munkába tud állni.

Fontos támogatás szűnik meg

A bölcsőde finanszírozásához ugyanis idén csak március 31-ig vehettek igénybe állami támogatást a családok, a kifizetések június 30-ig bezárólag töténhettek meg. A Pénzcentrum azt írja, a lehetőség, úgy tűnik, végleg megszűnt, a határidőt ugyanis most nem hosszabbították meg, ahogy a korábbi években. A Magyar Államkincstár megerősítette, hogy nem lesz újabb pályázati lehetőség.

Ez azt jelenti, hogy sok szülőnek nehezebb lehet a visszatérés idén ősztől a munkaerőpiacra.

A támogatás 40 ezer forint volt havonta. Voltak olyan kistelepülések – szám szerint 2767 és 13 fővárosi kerület –, ahol

automatikusan járt a támogatás, hiszen bizonyosan nem volt elég bölcsődei férőhely a térségben.

Nem bírják a túljelentkezést a milliós tandijú magániskolák

Több a bölcsődei férőhely, de így sem elég

A kormány eddig kifejezetten támogatta, hogy a gyermekvállalás után – jellemzően – az anyák minél hamarabb visszatérjenek a munkaerőpiacra. A KSH adatai szerint a beíratott gyermekek száma gyorsabb ütemben növekedett, mint a férőhelyek számának bővülése (erről a legfrissebb adat 2021-es). Itt azonban számít az is, hogy területileg nagyok az egyenlőtlenségek.

A Pénzcentrum megjegyzi, hogy a 2019. februárban meghirdetett Családvédelmi Akcióterv azt tűzte célul, hogy 2022-ig 70 ezerre emelkedjen a bölcsődei férőhelyek száma. Ebből 55 ezerig sikerült eljutni

The post Bölcsődék: fontos támogatás szűnik meg, hidegzuhany a szülőknek appeared first on Forbes.hu.