:

Akkumulátorgyár-ügyben: szigorú lépésre szánta el magát a kormányhivatal

Határozatlan időre felfüggesztette a bátonyterenyei akkumulátor-feldolgozó működését a Nógrád Megyei Kormányhivatal kedden – írja a 444.

A dél-koreai tulajdonú SungEl Hitech Hungary Kft. bátonyterenyei üzeme sorozatosan megszegte a működéssel és hulladékgazdálkodással kapcsolatos előírásokat.

Profit vs. bírság

A kormányhivatal korábban hat alkalommal, összesen közel 100 millió forint bírsággal sújtotta a céget. A társaságnak a legutóbbi lezárt üzleti évében (2022.) 18,6 milliárd forintos árbevétele volt és 1,6 milliárd forintos profitot termelt.

A cég másik, szigetszentmiklósi üzemét is többször megbírságolták a dolgozók súlyos veszélyeztetése miatt. Az üzemben halállal végződő baleset is történt.

A kormány gazdaságpolitikájának egyik legfontosabb eleme, hogy az autógyártásban Magyarország fontos szereplő maradjon, a technológiaváltásra pedig az akkumulátorgyártáson keresztül csatlakoznánk rá. A kormány főleg koreai és kínai gyártókat támogat abban, hogy kapacitásaikat itt építsék ki. Ehhez több erőforrás is hiányzik: így a villamosenergia, a víz és a munkaerő.

A kormány által több milliárd forinttal támogatott beruházásokkal kapcsolatban rendre előjönnek a környezetvédelmi aggályok is. A SungEl Hitech Hungary Kft. által kapott bírságok alapján nem alaptalanul.

The post Akkumulátorgyár-ügyben: szigorú lépésre szánta el magát a kormányhivatal appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés