:

200 ezer napelemest tartanak bizonytalanságban

200 ezer napelemest tartanak bizonytalanságban

Hamarosan megint lehet napelemeket telepíteni, de senki sem tudja, érdemes-e. A megtérülési számításokhoz még mindig hiányoznak a részletek.

Visszamenőleg nem lehet büntetni azokat, akik beruháztak, és a döntésük idején érvényes szabályozás alapján számított megtérülés alapján döntöttek napelemes rendszer telepítéséről – reagált Szilágyi László, a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség (MNNSZ) alelnöke arra a hírre, hogy az Energiaügyi Minisztériumban (EM) átszabják a napelemes elszámolási rendszert, írja a 24.hu.

Az eddig napvilágot látott információk szerint a háztartási naperőművekkel áramot termelők számára megszűnik a jelenlegi, éves szaldóelszámolás (helyette havi vagy negyedórás elszámolás lesz), valószínűleg az egyetemes szolgáltatás kategóriájában maradnak a napelemesek, „reális” áron történik az áram átadása és vételezése, a változást pedig 2024. január 1-jétől életbe kell léptetni az Európai Unió előírásai miatt. A Világgazdaság cikkéből arra lehet következtetni, hogy az éves elszámolás megszüntetésével érintett kör több mint 200 ezer háztartás – ennyien ruháztak be eddig összesen napelem telepítésbe.

Tőlünk nem messze konkrétan a Lidlben teheted bevásárlókocsiba a napelemet. Nálunk miért nem?

Akik korábban a beruházás mellett döntöttek, úgy kalkuláltak, hogy évente egyszer számolnak el a szolgáltatóval, a napelemekkel egy év alatt megtermelt és a hálózatra betáplált árammennyiségből levonják a háztartás által a hálózatról felhasznált mennyiséget, és a kettő különbözetét kell kiegyenlíteni. Ha a háztartás többet termelt, akkor visszafizet neki a szolgáltató, ha többet használt fel a megtermeltnél, akkor befizeti a különbözetet.

Az MNNSZ-nek nincs gondja azzal, hogy rövidebb időközönként (például havonta) és a teljes költséget figyelembe véve számoljon el a fogyasztó és az áramszolgáltató, azonban a szabályozástól átláthatóságot és kiszámíthatóságot várnának el. A szövetség elfogadhatatlannak tartja, hogy akik a beruházásukat már megvalósították, abban a tudatban, hogy rájuk az éves szaldóelszámolás vonatkozik, azokat átsorolják egy másik rendszerbe. Szilágyi László szerint az lenne a korrekt, ha csak az új szabályozás kihirdetése után, az abban foglalt feltételek ismeretében hozott beruházási döntésekre, projektekre alkalmaznák az új elszámolást.

The post 200 ezer napelemest tartanak bizonytalanságban appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés