:

Megérkeztek az első képek a Hold déli sarkáról

Megérkeztek az első képek a Hold déli sarkáról

Nem sokkal a történelmi holdraszállás után az Indiai Űrkutatási Szervezet (ISRO) megosztotta az első képeket, amelyeket a Chandrayaan-3 űrszonda Vikram leszállóegységének kamerája a Hold felszínéről készített – írja a Space.com. A sikeres landolással India lett a negyedik nemzet az égitesten az Egyesült Államok, a Szovjet Unió és Kína után, és az első, akinek a Hold déli sarkánál sikerült leszállnia.

Chandrayaan-3 Mission:
The image captured by the
Landing Imager Camera
after the landing.

It shows a portion of Chandrayaan-3’s landing site. Seen also is a leg and its accompanying shadow.

Chandrayaan-3 chose a relatively flat region on the lunar surface … pic.twitter.com/xi7RVz5UvW

— ISRO (@isro) August 23, 2023

Ezzel véghez vitték azt, amibe Oroszország belebukott, ugyanis ugyanez volt a célja a Luna-25 űrszonda küldetésének is, amely nem rég zuhant le. Az indiai eszközök feladata ettől kezdve az lesz, hogy meghatározzák a Hold felszínének összetételét, illetve azt, hogy mennyi jég található a talajban.

Ebben a Pragyan nevű, napenergiával működő holdjáró segít majd, amely – a BBC beszámolója szerint – ma (augusztus 24-én), egy nappal a landolás után meg is kezdte működését. A 26 kilogrammos eszköz 1 centiméter per másodperces sebességgel halad az égitest felszínén, miközben hat kereke az ISRO logóját és emblémáját hagyja maga után a Hold talajában.

A holdjáró 14 napon keresztül lesz képes üzemelni, ugyanis eddig éri majd napfény, ezután lemerül. A szakértők egyelőre nem biztosak benne, hogy lemerülés után újra képes lesz-e működésbe lépni, ha ismét napfénybe kerül.

The post Megérkeztek az első képek a Hold déli sarkáról first appeared on 24.hu.