:

Hiába nőtt jelentősen a fizetésünk, kevesebbet ér még mindig

Továbbra is csökken a reálbér, mert az infláció veri a fizetések emelkedésének ütemét. Mikor jöhet a trendforduló?

A magyar gazdaság alapvetően munkaerőhiányos, erre mondják, hogy feszes a munkaerőpiac. Éppen ezért, bár a szakszervezetek nem erősek itthon, a munkaadók kénytelenek alaposan a zsebükbe nyúlni, ha meg akarják tartani a munkaerőt. Tulajdonképpen ezt látjuk az emelkedő bérekben, dacára annak, hogy a gazdaság szenved, ez a második negyedév adataiból egyértelműen kirajzolódott.

Az infláció ugyanakkor annyira magas szinten tetőzött és olyan lassan ereszkedik onnan, hogy még ezt az emelési ütemet is elvitte.

A reálkeresetek Magyarországon tavaly szeptember óta csökkennek folyamatosan.

Mikor jöhet a trendforduló a fizetésekben?

A KSH mai jelentése alapján júniusban a bruttó átlagkereset 16, a nettó átlagkereset 15,9 százalékkal magasabb volt, mint egy évvel korábban. Ugyanebben a hónapban az infláció még 20 százalék felett volt (20,1%). A reálkereset 3,4 százalékkal csökkent.

A júliusi inflációs adat már ismert, 17,6 százalék volt. Ennél magasabb béremelkedés a mostani gazdasági környezetben nem valószínű júliusra.

A trendfordulót a reálkeresetekben az infláció letörése hozhatja el. Ez őszre be is következhet, a bázishatás miatt nagyot fog esni a mutató, év végére pedig elérhető lesz az egyszámjegyű infláció. Ugyanakkor így is reális forgatókönyv, hogy a magas inflációs környezet egy évre negatívba fordította a reálkereseteket – tavaly augusztusban volt utoljára olyan hónap, amikor többet is ért a fizetésünk éves alapon.

The post Hiába nőtt jelentősen a fizetésünk, kevesebbet ér még mindig appeared first on Forbes.hu.