:

Nem Budapesten van a legtöbb viszonylag új lakás

Nem Budapesten van a legtöbb viszonylag új lakás

Pest vármegyében minden tizedik lakás szinte új, Győr-Moson-Sopron pedig ennél is dinamikusabb fejlődést produkált.

Bár hagyományosan a fővárost tekintik a hazai lakáspiac motorjának, Budapest lakásainak megújulási rátája (5,6 százalék) alig haladta meg az átlagos szintet a 2022-es népszámlálás eddig nyilvánosságra hozott adatai alapján, derül ki az OTP Ingatlanpont összeállításából.

A fővárosnál sokkal vonzóbbnak mutatkozott a közvetlen szomszédsága: Pest vármegyében minden tizedik lakás (10,5 százalék) szinte új. Győr-Moson-Sopron ennél is dinamikusabb fejlődést produkált, a vármegyében a lakott lakások 11,1 százaléka 2010 után épült. Még egy vármegye tudta megelőzni a fővárost, Vas (5,7 százalék), amit ugyan nem jellemez különösebb iparfejlesztés, de jó bázis az ausztriai munkavállaláshoz.

Mikor érdemes lakást venni? Ez a kalkulátor megkönnyíti a döntést

A gazdaságfejlesztés elmaradása, vagy a fejlesztési centrumoktól való túl nagy távolság magával hozza az új lakások iránti csekély igényt. Nógrádban száz lakott lakásból mindössze egy épült 2010 után, Békésben 1,4 százalék, Borsodban 1,5 százalék az arány.

Az új otthonok mérete is szemléletesen mutatja tulajdonosaik elképzeléseit, igényeit vagy sokkal inkább lehetőségeit. A 2010 után épült, lakott lakások között minden hetedik (13,7 százalék) kisebb volt 50 négyzetméternél, viszont minden negyedik (24,8 százalék) elérte legalább a 120 négyzetmétert.

A 2022-es cenzus során összesen 3,982 millió lakott lakást találtak az országban, melyek közül 194 ezer, azaz nagyjából minden huszadik épült az utolsó bő évtizedben.

Több ebből Nem Budapesten van a legtöbb viszonylag új lakás Mi lesz a városi csok helyett? Lesz-e szigor az akkugyárakkal szemben? – kormányinfó

The post Nem Budapesten van a legtöbb viszonylag új lakás appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés