:

A rezsicsökkentés most épp az olcsó gáztól véd meg sok magyar fogyasztót

Alaposan beesett a gáz ára a holland tőzsdén, de még az is, amit az oroszoknak fizetünk. Mennyit éreznek ebből a fogyasztók?

Olcsó gáz nincs

Magyarországon jelenleg két „hatósági ár” van megszabva a gázra a lakossági piacon. Az egyik a rezsicsökkentett, ennek körét tavaly a költségvetés helyzete és az elszálló árak miatt a kormány szűkítette. A másik az ún. lakossági piaci ár, ennek mértékéről gyakorlatilag szintén a kormány dönt, ez az, amit a lakossági fogyasztók az átlagfogyasztás felett fizetnek.

A befixált áraknak alapvetően persze örülünk, pedig van, hogy ráfiezünk miattuk:

amikor a piaci árak elszabadulnak, akkor megvédenek a magas kiadásoktól, ez történt a magyar fogyasztókkal (legalább is nagy részükkel) a tavalyi fűtési szezonban;ha a piaci árak beesnek és ezt nem követi a befixált árazás, akkor viszont a fogyasztók pont, hogy rosszabbul járnak.

Természetesen az elszabaduló árak esetében is mi fizetjük a magasabb díjat, csak azt a kormány szétteríti az adófizetők között azzal, hogy folyamatosan tőkét emel a veszteséget elszenvedő MVM-ben a költségvetés terhére.

Az orosz gáz ára is nagyot esett

A 24.hu kimutatásából kiderül: az EU-s statisztikák alapján immár 8 hónapja esik az orosz importgáz ára. Ez nagy könnyebbség a magyar költségvetésnek, hiszen ötöd-hatod annyi az ár, mint volt a csúcson tavaly ősszel.

Az elmúlt másfél évben ennél mindig többet kellett fizetni egy köbméter orosz gázért, mint most.

Van, aki így is sokat fizet a gázért

Ugyanakkor nagyon fontos, hogy a mostani árszint:

1,6-szorosa az átlagfogyasztásig felszámított, rezsicsökkentett 102 forintos köbméterárnak,viszont az importárnak már 4,6-szorosa az átlagfogyasztás felett felszámított, 767 forint/köbméteres „lakossági piaci ár”,és 6–7,8-szorosa a vállalkozásokkal fizettetett 1000–1300 forintos köbméterenkénti díj.

A lakossági piaci árhoz a kormány nem nyúlt eddig hozzá.

Magyarország az orosz Gazprommal kötött hosszú távú gázszerződésben meghatározott képlet alapján fizet a gázért. Hogy a szerződésben mi van, az titkos, de a külkereskedelmi adatokból viszonylag pontos képet kaphatunk arról, olcsón vagy drágán jutunk-e gázhoz.

A mostani árupiaci jegyzés alatta van még mindig annak, amit a most relatíve olcsó orosz gázért fizetünk.

A Gazprom árképlete (részben) követi a piaci árazást, vagyis a következő hónapban még olcsóbb lehet a gázár, amit Magyarország fizet.

A rezsicsökkentéssel most leszabályozott árakkal ugyanakkor

sok fogyasztó és vállalkozás nem hogy nem érez semmit az alacsonyabb gázárból, de jelentősen rá is fizet.

Gulyás Gergely a mai Kormányinfón beszélt a magyar gáztározók töltöttségéről.

A 24.hu teljes cikke a piaci trendekről itt olvasható.

The post A rezsicsökkentés most épp az olcsó gáztól véd meg sok magyar fogyasztót appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés