:

Avatar jelenítette meg egy lebénult nő szavait és arckifejezéseit

Avatar jelenítette meg egy lebénult nő szavait és arckifejezéseit

A kimondani próbált szavakat és arckifejezéseket megjelenítő avatarok nagy előrelépést hozhatnak azoknak, akik például stroke miatt veszítették el a beszédkészségüket.

Ann Johnson 18 évvel ezelőtt – 30 évesen – kapott sroke-ot. Két évvel volt az esküvője után, nemrég született kisbabájuk és volt egy hétéves gyereke is. Az erős stroke miatt lebénult és beszédképtelenné vált. A tudósok most fontos előrelepésről számoltak be azzal kapcsolatban, hogy mesterséges intelligencia bevonásával hogyan segíthetnek neki és más betegeknek újra beszélni, írja a The New York Times.

Beültetett elektródák dekódolták a nő agyának a jeleit, miközben némán próbált mondatokat mondani. A technológia az agyi jeleket írott és hangzó nyelvvé alakította át, és lehetővé tette, hogy egy számítógép monitorján egy avatar mondja ki a szavakat, mosolyt és egyéb arckifejezéseket jelenítsen meg.

Ez az első alkalom, hogy a beszélni próbált szavakat és arckifejezéseket közvetlenül agyi jelekből szintetizálták, áll a Nature folyóiratban közzétett összegzésben. A saját avatarját Ann választotta ki, az avatar hangjának kifejlesztéséhez pedig Ann korábban rögzített hangját használták fel.

„Megpróbálunk abban segíteni, hogy az emberek a régi önmaguk lehessenek” – mondta a csapat vezetője, Dr. Edward Chang, a San Franciscó-i Kaliforniai Egyetem neurológiai sebészetének elnöke.

Ann beépített implantátumai jelenleg vezetékeken keresztül kapcsolódnak a számítógéphez, de dolgoznak a vezeték nélküli verzión is.

A kutatók reményei szerint a beszédképességüket elveszített betegek valós időben tudnak majd beszélni az avatarok közvetítésével.

The post Avatar jelenítette meg egy lebénult nő szavait és arckifejezéseit appeared first on Forbes.hu.