:

Lenyűgöző videókon az indiai holdraszállás

Lenyűgöző videókon az indiai holdraszállás

A történelmi holdraszállásról, illetve holdjárójuk útnak indulásáról tett közzé videókat az Indiai Űrkutatási Szervezet (ISRO) a Twitteren. India augusztus 23-án elsőként hajtott végre sikeres landolást a Hold déli sarkánál a Chandrayaan-3 küldetés keretein belül.

A leszállás után, működésbe lépett a Pragyan nevű, napenergiával működő holdjáró is, amelynek feladata az égitest talajösszetételének vizsgálata, és fagyott víz keresése. A küldetés két mérföldkövéről felvételek is készültek.

… … and here is how the Chandrayaan-3 Rover ramped down from the Lander to the Lunar surface. pic.twitter.com/nEU8s1At0W

— ISRO (@isro) August 25, 2023

Az első videón a Vikram leszállóegység landolása előtti pillanatok látszanak, a másikon pedig az, amint a holdjáró legurul a rámpán, és megkezdi útját. A 26 kilogrammos eszköz 1 centiméter per másodperces sebességgel halad az égitest felszínén, miközben hat kereke az ISRO logóját és emblémáját hagyja maga után a Hold talajában.

A holdjáró indulásától számolva 14 napon keresztül lesz képes üzemelni, ugyanis eddig éri majd napfény, ezután lemerül. A szakértők egyelőre nem biztosak benne, hogy lemerülés után újra képes lesz-e működésbe lépni, ha ismét napfénybe kerül.

The post Lenyűgöző videókon az indiai holdraszállás first appeared on 24.hu.