:

Egy liter hétszázért, maradhat? – ez vár ránk benzinfronton

Egy liter hétszázért, maradhat? – ez vár ránk benzinfronton

Tavasz végén, nyár elején sokan már 600 forint felett is felszisszentek a benzinárra. Ma viszont már a 650 forintos literenkénti árral kell barátkozni. Sőt, jövőre jön a jövedékiadó-emelés, és vele együtt a 700 forintos üzemanyagár is.

Nyaralásból hazajövet tekintélyes magyar kocsisor állt a valószínűleg utolsó szlovéniai benzinkútnál. Akkor (július végén) 1,52 euró (akkori árfolyamon kb. 590 forint) volt a 95-ös benzin literje. Vagyis a magyarországi 630 forintos, autópálya melletti árakhoz képest egy harmincliteres tankolás esetén kb. 1200 forintot spórolhatott, aki jól teletankolta a kocsit a Magyarország tábla előtt (és várt legalább fél–egy órát).

„Múlt hétvégén voltunk Ausztriában, mintha ott is olcsóbban tankoltunk volna, mint itthon” – hangzik el a még frissebb benyomás a szerkesztőségben.

Üzemeanyagok hazai piaci átlagárának és hatósági árának alakulása 2022. január elsejétől. Nagyításért kattints az ábrára! Forrás: KSH/holtankoljak.hu

Itthon május-júniusban 600 forint alatti benzin- és gázolajárakhoz szoktunk. Aztán júliusban a kőolaj világpiaci árának emelkedése és a forint gyengülése miatt 600 forint fölé kúsztak az árak.

Bujdos Eszter, a Holtankoljak.hu ügyvezetője azt mondja, nemcsak nyáron, egész évben jellemző, hogy egy utazás során külföldön tankolnak az emberek a határ előtt, ha az ártáblán alacsonyabb árat látnak. Ez azonban egyre ritkábban fordul elő jelenleg, ugyanis az árak Ausztriában, Szlovákiában és Szerbiában is hasonló szinten vannak, mint itthon.

„Szlovénia és Románia olcsóbb, ott még 600 forint alatt tankolhatunk, Horvátországban pedig 600 forint körül alakulnak az árak. De jellemző, hogy a határ menti autópálya mellett a kutak árai kint is magasabbak”

– mondta Bujdos a Forbes.hu-nak.

A 95-ös benzin literenkénti ára Európában augusztus 21-én – euróban. Forrás: Eurostat

Bujdost az Eurostat legfrissebb statisztikái is alátámasztják. A múlt hét elején a magyar benzinárak (95-ös benzin) az osztrák, a szlovák, horvát és a cseh árakkal voltak egy szinten. Az itthoninál valamivel olcsóbban Romániában és Bulgáriában lehet benzinhez jutni. Eközben az olaszoknál, a németeknél, a görögöknél, valamint a franciáknál csaknem két euróba kerül egy liter (kb. 760 forint).

Kevesebbet tankol a magyar, de csak tavalyhoz képest

Ahogyan arról a Forbes.hu-n is írtunk, tavaly december elején szüntette meg a kormány a benzinársapkát, vagyis a tavalyi első féléves fogyasztási adatok már a valós piaci viszonyok közötti keresletet tükrözik. A több mint ezer benzinkutat tömörítő Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) adatai szerint tagvállalataik hálózatában az idei első félévben a 95-ös benzinből 15,8, a dízelből 23,4 százalékkal fogyott kevesebb, mint az előző év azonos időszakában.

Eladott mennyiségek literben. Forrás: Magyar Ásványolaj Szövetség

A MÁSZ főtitkára, Grád Ottó a Forbes.hu-nak az adatok kapcsán kifejtette: semmi más nem történt, mint a piac visszakorrigálta a magas bázist. Vagyis azokat a kiugró forgalmi számokat, amelyeket 2022-ben a hatósági árak alkalmazása miatt realizáltak a kutak. Az idei évi értékesítési adatok nagyjából megegyeznek a 2021. évivel.

2022-ben az ársapka miatti fogyasztási többlet elsősorban a külföldi vásárlásokból adódott, főleg az első félévben. Ennek jelentős része gázolajból történt, hiszen a nemzetközi fuvarozók igyekeztek Magyarországon teletankolni az ársapkás üzemanyagból, és egy-egy kamion 1000-1500 liter üzemanyagot is fel tud venni egy tankolásnál. Tavaly az első félévben persze pszichés oka is volt a forgalomnövekedésnek: ha valami lényegesen olcsóbb, akkor abból mindig nagyobb kedvvel vásárolnak az emberek. A második félévben aztán volt egy kis átrendeződés, hiány alakult ki a piacon, majd a kormány több lépcsőben kivezette az ársapkát.

Most csak visszakorrigált a forgalom, de a keresett üzemanyagtípusoknál látszik némi változás. Grád Ottó kifejtette: a prémium üzemanyag iránti kereslet tavaly drasztikusan visszaesett, hiszen ezekre nem vonatkozott az ársapka, így a korábbinál még nagyobb különbség alakult ki a normál és prémium benzin, illetve gázolaj árak között. Aki addig minden második tankolásnál prémiumot töltött a járművébe, akkor már csak minden harmadik-negyedik benzinkútlátogatásnál nyúlt ehhez.

Ez a fogyasztási trend még az idei értékesítési számokon is látszik, talán a benzinben már kezd magához térni a prémium termékértékesítés. A főtitkár úgy látja, az idei második félév forgalmi számai már nem mutatnak majd ilyen nagy éves visszaesést, sőt, plusz is lehet, mert más a bázis: tavaly a második félévben az ellátási gondok miatt eleve kisebb volt a fogyasztás, mint 2022 első felében.

Brutális, mennyivel több benzint vettünk, amíg volt rajta ársapka

Plusz negyven forint/liter, egyik-napról a másikra

A hazai üzemanyagárakat, ha éppen nincs semmilyen regionális probléma a finomítókkal vagy ellátási gond a régiónkban, akkor a kőolaj világpiaci ára, az európai termékjegyzés árak, illetve a forint árfolyamának alakulása határozza meg. Grád Ottó szerint a következő hetekben a kőolaj világpiaci ára egy stabilabb, 85 dollár környéki szinten marad.

„A nagy kérdés az, hogy a forint mit tud produkálni a következő időszakban, most ugye volt egy látványos gyengülés.”

Júliusban a nagyon rövid idő alatti, viszonylag komoly, közel 10 százalékos üzemanyagár-drágulásnak két oka volt:

gyengült a forint mind a dollárhoz, mind az euróhoz képest,valamint nőttek a kőolaj-jegyzésárak.

A kőolajpiacon most mindenképp stabilitás látszik, és ha a forint árfolyamában sem lesz nagyobb volumenű változás, akkor a következő hetekben 650 forint környékén stabilizálódhatnak az üzemanyagárak. Ez a benzinre jobban igaz, a gázolajnál jobban jelentkeznek a szezonális hatások – hívta fel a figyelmet a főtitkár. Gázolajból ősszel, télen, valamint kora tavasszal fogy a legtöbb, míg benzinből tavasszal és nyáron.

„Most jön majd el az az időszak, hogy relatíve egymáshoz képest átárazódnak, és a gázolaj véleményem szerint kicsit drágább lesz majd, mint a benzin. Az, hogy mennyivel, attól függ, hogy mi a helyzet a kőolaj piacán, illetve az árfolyam kérdésekben. De én azt gondolom, hogy a következő időszakban maradunk itt a 650 forintos szintnél, és őszintén remélem, hogy az év végéig a 700-at azért nem fogjuk elérni.”

Januártól ugyanakkor szinte biztos, hogy átlépjük a 700 forintot,

mert a nettó 32 forintos jövedéki adó emelés a töltőállomásokon bruttó árban több mint 40 forintot fog jelenteni egyik napról a másikra – ismertette.

Megemeli az üzemanyagok adóját a kormány

Bujdos Eszter a kilátásokkal és a benzinturizmussal kapcsolatban azt mondta: nyilván ahogyan nyílik az árolló, az emberek keresni fogják az olcsóbb lehetőségeket, akár olyat is, hogy külföldre járnak át tankolni a határ menti településekről. De jelenleg nehéz megmondani, hogy 3,5 hónap múlva milyen üzemanyagárakra rakódik majd rá a 41 forintnyi jövedéki adó literenként.

The post Egy liter hétszázért, maradhat? – ez vár ránk benzinfronton appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés