:

Mínuszok: ennyire költekezünk túl egy átlag hónapban

Egyre többen vannak a magyarok, akik nem jönnek ki a fizetésükből, átlagosan negyvenezer forintos mínuszban zárják a hónapot. És ez drága mulatság, ha folyószámlahitelekből oldják meg a gondokat.

Egyre több magyar bankszámlás nem jön ki a hónap végéig a fizetéséből, 250 milliárd forint az ilyenkor kényszerűségből felhasznált folyószámlahitelek teljes összege.

Ha vésztartalékra van szükség, ez jól jöhet, de sokba kerülhet, ha folyamatosan mínuszban tartják a folyószámlát – írja közleményében a Bank360.hu

Több ebből Ennyibe fájhat az iskolakezdés Izgett-mozgott kicsit a forint

Hatalmas mínuszok

Elemzésük szerint az elmúlt egy évben ismét nőni kezdett a lakossági folyószámlahitel-állomány. Ezt a hitelt a bankszámlák mellé igényelhetnek az ügyfelek. A folyószámlahitel úgynevezett rulírozó hitel, vagyis az ügyfél tetszőleges célra használhatja fel az összeget a keret erejéig, és olyan ütemben törleszti, ahogy neki megfelelő.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint nagyjából 6,7 millió elsődleges fizetési célú bankszámla van Magyarországon, ezekre érkezik jövedelem, az ügyfelek ezekhez igényelhetnek folyószámlahitelt.

A háztartások folyószámlahitel-állománya újabban 250 milliárd forint fölött stabilizálódott, vagyis ekkora mínuszban vannak a bankszámlák a hónap végén.

A háztartások tömegénél válik deficitessé a hóvége, és az is kiderül a statisztikákból, hogy az olyan intézkedések, mint 2022 februárjában a 13. havi nyugdíj, az szja-visszatérítés vagy a fegyverpénz komoly mértékben csökkentette ezeket az állandósult adósságokat.

Akkor hirtelen 30 milliárd forintnyi folyószámlahitel tűnt el, sokkal több háztartás került legalább átmenetileg egyenesbe. Azóta viszont újra ugyanolyan mínuszban járnak a számlák, mint a másfél évvel ezelőtti osztogatás előtt.

The post Mínuszok: ennyire költekezünk túl egy átlag hónapban appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés