:

Lepipálja a nyugdíjkasszákat az egészségpénztár, erre költenek a magyarok

Lepipálja a nyugdíjkasszákat az egészségpénztár, erre költenek a magyarok

Először előzik a nyugdíjkasszákat az egészségpénztári befizetések.

Az egészségpénztárakon nem fognak a pénzügyi nehézségek, egyre több tagjuk van, és ők sokat is fizetnek. A dráguló magánorvosi szolgáltatásoknál jól jön az adóvisszatérítés, ráadásul még a lakáshitel törlesztésére vagy a beiskolázásra is használható az itt lévő megtakarítás. Az egészségpénztárak népszerűségüket az is mutatja, hogy fenállásuk óta először már több a tagjuk, mint az önkéntes nyugdíjpénztáraknak – derül ki a Bank360.hu elemzéséből.

Több ebből Nyugdíj: lesz-e egyáltalán novemberben emelés? Megugrott a forint, csak nem a jó irányba

Az egészség- és önsegélyező pénztárak taglétszáma a Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss adatai szerint június végére hajszál híján megközelítette a 1,1 millió főt.

Ez volt az első olyan eset, hogy a két önkéntes pénztári szektor, a nyugdíj- és az egészségpénztári közül az utóbbinak volt több tagja.

Bár a nyugdíjkasszákba folyó befizetések összege is nőtt az idén, de ennek mértéke nem érte el az infláció szintjét. Az egészségpénztárakba viszont a tagok 23,2 százalékkal több tagdíjat fizettek 2023 első félévben, mint tavaly, miközben a munkáltatói befizetések 10 százalékkal nőttek. Ezek eredőjeként mintegy 21 százalékkal, csaknem 27 milliárd forintra nőtt az idén az egészségpénztári befizetések összege. A pénztárakba befolyt személyi jövedelemadó-visszatérítés is rekordot döntött, meghaladta a 13,5 milliárd forintot. Ez több mint a másfélszerese a tavalyinak. 

Gyógyszerekre és magánellátásra megy

A tagok számláin lévő megtakarítások összege a félév végén meghaladta a 78 milliárd forintot, ebből a pénzből folyamatosan fizetnek ki egészségügyi kiadásokra a kasszák. Az idei első félévben csaknem 39 milliárd forintot költöttek az egészségszámláról a tagok, 26 százalékkal többet, mint tavaly. A vezető tétel továbbra is a gyógyszervásárlás, csaknem 15 milliárd forintot erre fordítottak. 

A második legnépszerűbb felhasználási mód a magánorvosi ellátás, amire már csaknem ugyanennyit, 14,4 milliárd forintot fizettek az egészségpénztári számlákról. Ez 34 százalékkal több a tavalyinál. A gyógyászati segédeszközök állnak a harmadik helyen 5,5 milliárd forintos költéssel. 

150 ezer forint is visszajárhat belőle, mégis alig használják ki itthon

Egyre népszerűbbek az olyan szolgáltatások, mint a gyerek születéséhez kapcsolódó ellátások finanszírozása vagy a lakáshitel törlesztése. Utóbbinál 50 százalékos növekedést mértek tavaly óta. Havonta a minimálbér 15 százalékának megfelelő törlesztőrészlet fizethető be a pénztárakból, ez jelenleg 34800 forint. Ha valaki él ezzel a lehetőséggel, a befizetésekre igénybe vehető 20 százalékos adóvisszatérítésnek köszönhetően a pénztári levonások ellenére is több tízezer forintot spórolhat évente – hívja fel a figyelmet Herman Bernadett, a Bank360.hu vezető pénzügyi szakértője. 

Emellett az iskolakezdés idején is jól jöhet az egészségpénztár, mert beiskolázási támogatásra is igénybe lehet venni a számlán lévő megtakarítást. Ebből nemcsak tanszereket vásárolhatnak a tagok, hanem akár a gyerekük albérletére, kollégiumi díjára és tandíjára is költhetnek.

The post Lepipálja a nyugdíjkasszákat az egészségpénztár, erre költenek a magyarok appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés