:

A rezsihorror öröksége: 18 éve nem volt ehhez hasonló

Megállás nélkül zuhan az áramfogyasztás.

Júliusban 14. hónapja folytatódott Magyarország bruttó villamosenergia-felhasználásának csökkenése. Legutóbb a 2008-2009-es válság hatására kialakult trend volt ilyen hosszú. A felhasználási adatok szerint 2005-ben volt ennél alacsonyabb az áramfogyasztás júliusban, írja a Portfolio.

A tavalyi évhez képest 6,9 százalékkal fogyasztott kevesebbet a magyar lakosság, pedig az már tavaly is nagyot, 5,6 százalékot esett 2021-hez képest.

A Mavir előzetes adatai alapján 2023 első hét hónapjában a bruttó felhasználás 7,75 százalékkal csökkent az előző évhez képest.

Több ebből A rezsihorror öröksége: 18 éve nem volt ehhez hasonló Kilométerenként 3 milliárdért újítják Mészárosék, de alig lesz gyorsabb a vasútvonal forgalma

Harminc éve nem volt ekkora spórolási hullám

A tizennégy hónapja folyamatosan csökkenő áramigénynél hosszabb negatív szériát több mint harminc éve látott a piac. 1991 márciusától 1993 februárjáig 24 hónapon keresztül, a szocialista gazdaság összeomlásának következtében csökkent a fogyasztás.

A villamosenergia-felhasználás folyamatos csökkenésének első számú oka az energiaárak rohamos növekedése. A kormány tavaly júliusban jelentette be, hogy módosítja a rezsicsökkentés intézkedését, ami az átlagfogyasztás fölötti részre jelentős drágulást jelentett.

Az ennek következtében beinduló lakossági spórolás előtt már a vállalatok is igyekeztek megtakarítani: az energiaköltségek nekik már tavaly július előtt akkora terhet jelentettek, hogy az országos statisztikában is látszódó spórolásba kezdtek.

Borítókép: A Mavir Zrt. kapcsolóállomása az ország legnagyobb egybefüggő napelemparkja mellett Mezőcsát határában az erőmű átadásának napján, 2023. június 6-án. MTI/Vajda János

The post A rezsihorror öröksége: 18 éve nem volt ehhez hasonló appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés