:

Állampapír: a bankokat vegzálja a kormány, hogy elérje a célját

Állampapír: a bankokat vegzálja a kormány, hogy elérje a célját

KRÉTA-üzenet után: hamarosan mindenki levelet kap a bankjától. Az állampapír keresletét akarja pumpálni a kormány, az értékajánlatát viszont gyengíti.

A kormány döntése értelmében október elsejétől a bankok kötelezően tájékoztatják az ügyfeleket arról, hogy mekkora bevételt érhettek volna el, ha állampapírba fektetik a megtakarítható pénzüket, írja az MTI.

A kötelezően egységes tájékoztatással a kormány célja, hogy a pénzügyi tudatosságot növelje –

valamint az állampapír iránti keresletet is pumpálja.

Az MTI szerint a kommunikációs üzenetek működnek: a lakosság egy hónap alatt közel 600 milliárd forintnyi állampapírt vásárolt.

Több ebből Állampapír: a bankokat vegzálja a kormány, hogy elérje a célját A rezsihorror öröksége: 18 éve nem volt ehhez hasonló

A kommunikációra ráerősítettek, a papírok értékajánlatát viszont gyengítik

Nem ez az első látványos intézkedése a kormánynak, amivel – az amúgy júniusban már 20 ezer milliárd forintos állományig szárnyaló – állampapírokat reklámozza. Korábban a KRÉTA-üzenetekkel akarta befektetésre sarkallni a szülőket, a promócióba még Hosszú Katinka is beszállt.

Hiába költ azonban kommunikációra rengeteget (idén 2,5, jövőre 2,8 milliárd forintot) a kormány, a legújabb állampapír-sorozatokkal egyre rontja az elérhető konstrukciókat.

Júniusban az Prémium Magyar Állampapír (PMÁP, azaz a legjobb választás) addig másfél százalékos kamatprémiumát jelentősen, fél százalékponttal vágta meg a Magyar Államkincstár. A július végi módosításoknak köszönhetően ez augusztus elején drasztikusan csökkent: az új, 2033/I sorozatra az éves infláció felett már csak 0,25 százalékot fizet az állam. A kamatprémium csökkenése 2025-ben lesz igazán égető, amikor a visszaeső infláció mellett alig lehet majd reálhozamot keresni a konstrukciókon. Módosult a lejárat is: a rövidtávú PMÁP megszűnt, a majd’ 10 évre növekvő futamidővel várja a befektetőket az Államkincstár. Ugyan a papír 99 százalékos névértéken visszaváltható, megnőtt a kockázata annak, hogy a napi jegyzésű árfolyam módosításával többen jelentős hátránnyal szállhatnak ki majd idő előtt a befektetésből.A Bónusz Magyar Állampapír még látványosabban zuhan vissza: a piacra nem éves, hanem három hónapos csúszással reagáló sorozat kamata már csak 11,92 százalék az év eleji 15,9 százalékhoz képest. Meddig vegyünk állampapírt?

Eredményes a kormány többmilliárdos reklámkampánya: ömlik a lakossági megtakarítás a Prémium Magyar Állampapírba. Racionális befektető valójában ennél jobb, majdnem kockázatmentes hozamot még mindig nem találhat, de az Államkincstár már elkezdte csorbítani az elérhető konstrukciók vonzerejét. Nem az a kérdés, most hova rakd a pénzed – hanem hogy mit csinálj vele másfél év múlva.

Az állampapír-befektetések kérdésével a 2023. szeptemberi Forbes címlapanyagában foglalkozunk – keresd augusztus 30-tól az újságárusoknál!

Kapcsolódó:

Beszéljünk az állampapírokról: így jutsz 21% hozamhoz kockázatmentesen

The post Állampapír: a bankokat vegzálja a kormány, hogy elérje a célját appeared first on Forbes.hu.