:

Újabb hatalmas sikert ért el India a Holdon

Újabb hatalmas sikert ért el India a Holdon

Az indiai holdprogram újabb jelentős eredményt ért el: a Chandrayaan-3 küldetés során először sikerült megmérni a Hold déli oldalának talajhőmérsékletét — írja az IFLScience.

Mint azt a múlt héten megírtuk, az indiai Chandrayaan-3 leszállóegység és rover sikeresen landolt a Hold felszínén, így India vált a negyedik nemzetté, amely sikeresen landolt a Holdon, és az első, amely a déli pólus közelében. A Pragyan rover és a Vikram leszállóegység azonnal meg is kezdte a kísérletek elvégzését, és a kezdeti cél az volt, hogy 14 földi napig működőképesek maradjanak.

A fedélzeten a holdi talaj összetételének vizsgálatára szolgáló műszerek vannak, köztük egy hőmérő, amely a talaj hőmérsékletét különböző mélységekben, akár 10 centiméterrel a talaj felszíne alatt méri. Az első méréseket a Vikram leszállóegység végezte. Az eredmények szerint 80 milliméteres mélységben mínusz 10, míg talajszinten 40 és 50 Celsius-fok közötti hőmérséklet uralkodik a Holdon.

Chandrayaan-3 Mission:
Here are the first observations from the ChaSTE payload onboard Vikram Lander.

ChaSTE (Chandra’s Surface Thermophysical Experiment) measures the temperature profile of the lunar topsoil around the pole, to understand the thermal behaviour of the moon’s… pic.twitter.com/VZ1cjWHTnd

— ISRO (@isro) August 27, 2023

Az Indiai Űrkutatási Szervezet (ISRO) a Twitteren jelezte, ez az első ilyen profil a Hold déli pólusára vonatkozóan. A részletes megfigyelések folyamatban vannak. A rover eközben elindult felfedezni — bár egy 4 méter átmérőjű kráter elkerülése érdekében pályamódosítást kellett végrehajtania.

The post Újabb hatalmas sikert ért el India a Holdon first appeared on 24.hu.