:

Újra Mészárosék az első helyen – itt a legértékesebb családi cégek listája

Újra Mészárosék az első helyen – itt a legértékesebb családi cégek listája

Kilencedik alkalommal is elkészítettük a legértékesebb családi cégek listáját, két év kihagyás után újra a Mészáros csoport került az élre. Itt a dobogó – a teljes listát keresd a szeptemberi Forbes magazinban, valamint a Forbes.hu-n!

Egy évvel ezelőtt azt írtuk családi listánk szereplőiről, szinte mindegyikük érzi a bőrén, hogy nehezebb évek következnek. Az első nehéz év el is érkezett, ami a becsült összértékükön is meglátszik: a huszonöt legértékesebb családi cég alig ér többet, mint egy éve ilyenkor. A többségük nem aggódik, továbbra is bátran fejleszt, beruház és innovál – szembenéztek már a mostaninál váratlanabb válságokkal is.

A lista egészét továbbra sem a Lölő-jelenség dominálja, szinte mindegyik szereplőre igaz, hogy önerőből, évtizedek kemény munkájával, a családi küldetéstudat erejével, a mindenkori hatalomtól függetlenül építették fel cégbirodalmukat.

Szinte.

A legértékesebb családi cégek teljes 2023-as listájáért kattints ide! >>

1. Mészáros csoport

Becsült érték: 526,1 milliárd forintCsalád: Mészáros család

„Ha van baj Mészáros Lőrinccel, akkor az, hogy nem harminc vagy negyven van belőle, mert az lenne a jó, ha minél több nagyon gazdag magyar ember lenne.” Bár meglepően erősre sikerült a nyári uborkaszezon, a nyár egyik legemlékezetesebb mondata végül Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter száját hagyta el, amikor a reformátusok zánkai ifjúsági fesztiválján számonkérték rajta Mészáros gazdagodását.

Hogy élhetőbb ország lenne-e Magyarország még negyven Mészáros Lőrinccel, az olvasó fantáziájára bízzuk.

Ami viszont a gyarapodás ütemét illeti, a Mészáros család cégbirodalma két év kihagyás után idén újra a lista élére került, tavaly még az MPF Holding után végzett (355,7 milliárd forintos becsült értékkel). A növekedés jókora része az Opus Nyrt.-nek köszönhető. Az egy évvel ezelőtti 107,8 milliárd forintos tőzsdei kapitalizációhoz képest lapzártánkkor több mint kétszer értékesebbnek árazták a vállalatot a befektetők.

Illusztráció: Csuth Péter

2. MPF Holding

Becsült érték: 408,3 milliárd forintCsalád: Felcsuti család

Felcsuti Zsolt a legfrissebb dollármilliárdos a magyarok között, idén év elején debütált az amerikai Forbes globális listáján. Vagyonát az MPF Holdinggal alapozta meg, a főleg géptartozékgyártásról, ipari alkatrészeiről, csiszolószerszámairól (Widenta), illetve hűtő- és fűtőkészülékeiről (FÉG) ismert csoport az utóbbi években nagy lendületet vett. 2022-ben is jelentős fejlesztéseken estek túl, egyebek mellett átadták Közép-Európa legmodernebb radiátor- és vágókoronggyárát, és tervezik egy hőszivattyúgyár építését is – mindegyiket hitelek felvétele nélkül.

3. Bonafarm csoport

Becsült érték: 320,4 milliárd forintCsalád: Csányi család

Összességében javult az élelmiszeripar jövedelmezősége 2022-ben. Ez a Bonafarmnál sem volt másképp, az anyacég EBITDA-ja 19,9 milliárdról 31,6 milliárd forintra nőtt. A nehézkes iparági és gazdasági környezetet ugyanakkor jól tükrözik az elszálló anyagköltségek, 136-ról 190 milliárd forintra nőtt ez a sor a mérlegben. A Bonafarm az elmúlt években jelentős optimalizációs változtatásokat hajtott végre, így egyelőre a recessziós környezetben sem volt szükség rendkívüli megoldásokra.

A legértékesebb családi cégek teljes 2023-as listájáért kattints ide! >>

Módszertan

Hogyan számoltunk?

Kilencedszer állítjuk össze a legértékesebb családi cégek listáját. Családinak vettük azokat a cégeket, ahol a tulajdonosi körben, illetve a vezető menedzsmenttagok között vérségi rokonság van (tehát a házastársak által tulajdonolt cégeket, ha más rokon nem tagja a menedzsmentnek, nem vettük számításba). A tulajdonviszonyokat tekintve legalább ötven százaléknak kell egy család kezében lennie.

A társaságokat az amerikai Forbes módszertanát alapul véve értékeltük. Ahol lehetett, az EBITDA alapján számoltunk – leginkább ez alkalmas rá, hogy megmutassa a cégek pénztermelő képességét. A nemzetközi vállalatértékelési gyakorlat alapján az EBITDA-t felszoroztuk egy iparági szorzóval, majd az így kapott értékből levontuk a vállalat hosszú lejáratú kötelezettségeit, és hozzáadtuk a készpénzállományát.

Nem termelő cégeknél (azaz például pénzügyi szolgáltatóknál, ingatlanfejlesztőknél) szintén az amerikai anyalap útmutatása alapján jártunk el, itt a vállalkozásban felhalmozott értékből – leginkább eszközökből – indulunk ki, és levonjuk az összes kötelezettséget. Így jártunk el az állami megrendeléseknek nagy mértékben kitett vagy állami koncessziókat tulajdonló cégeknél is. Az állami kitettséget az elmúlt három év közbeszerzésen elnyert megbízásainak összege alapján vizsgáltuk; ahol ez elérte a legfrissebb éves árbevétel legalább nyolcvan százalékát, ott nem tartottuk indokoltnak a piaci, EBITDA-alapú megközelítést, mivel a pénztermelő képesség nagyban függ az állammal kötött szerződésektől. Ugyanígy vizsgáltuk a tendergyőztesek alvállalkozóit is. Az eszközértéken becsült cégeket a magazinban külön jelöljük.

Szintén az amerikai Forbes módszertanát követve, valamint magyar M&A tanácsadókkal egyeztetve egységesen tízszázalékos likviditási diszkontot alkalmaztunk a privát cégekre. Ennek az az oka, hogy ezek a társaságok kevésbé likvidek, mint a tőzsdei cégek, eladásul az egyre inkább jellemző hatósági engedélyeztetési eljárások miatt költségesebb is.

A 2023-as listán a módszertant azzal frissítettük, hogy minden termelőcégnél a legfrissebb EBITDA helyett az elmúlt három év EBITDA-jának átlaga alapján számoljuk ki a becsült cégértéket. Több, általunk megkérdezett M&A tanácsadó szerint az elmúlt időszak inflációs környezetében a piac jelenleg így árazza a magyar vállalatokat, az utóbbi hónapokban minden potenciális felvásárló, ha ajánlatot tesz, az elmúlt évek EBITDA-jának átlaga alapján áraz.

A munkánkat az Opten Kft. adatai segítették, a cégértékelésben a Concorde MB Partners munkatársai adtak tanácsot. Jogi ügyekben a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) segíti a munkánkat.

Milyen adatokat használtunk fel?

Publikusan elérhető információkból dolgoztunk, a cégek értékelésénél a nyilvánosan elérhető legfrissebb adatokból (2022-es lezárt üzleti év) indultunk ki. Ahol lehetett, konszolidált adatokat használtunk, ahol ilyen nem állt rendelkezésre, magunk konszolidáltuk az eredményeket az elérhető adatok alapján. Tőzsdei cégeknél az augusztus 21-i kapitalizációt vettük figyelembe.

Keresd a teljes listát a szeptemberi Forbes magazinban!

Honnan lesz újra pénzünk? Ki váltja Zettwitz urat? Mi Pataki Ági és a Gal vitaminok titka? Mikor milyen szűrésre érdemes menni? Mindenre választ találsz a szeptemberi Forbes magazinban, benne a legértékesebb családi cégek teljes listájával, valamint Egészség mellékletünkkel. Lapozz bele az új lapszámba!

Borítókép: Csuth Péter

The post Újra Mészárosék az első helyen – itt a legértékesebb családi cégek listája appeared first on Forbes.hu.