:

Lopakodó papírrepülők hozhatnak fordulatot a háborúban

Lopakodó papírrepülők hozhatnak fordulatot a háborúban

Ormótlanul lassú a bombákkal telepakolt, öngyilkos Sypaq kartondrón, viszont a légvédelem számára láthatatlan. Úgy fest, keményen odacsapnak vele az orosz erőknek az ukránok.

Soha nem volt az emberiség történetében olyan konfliktus, amelyben nagyobb szerep jutott volna a drónoknak, mint az ukrajnai háborúban. Tömegesen vetik be őket páncélosok, szállítójárművek, tüzérség és gyalogság ellen, de használják őket felderítésre, a lövészárkok kipucolására és a civilek terrorizálására egyaránt.

Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy az eredmény elképesztő, ráadásul lényegesen olcsóbb is, mint a hagyományos repülők, nem kell évekig képezni a pilótákat, és a drónok biztonságból vezérelhetők.

Nem csoda, hogy mindkét oldalon komoly szerepet szánnak ezeknek az eszközöknek, és ebből fakadóan a harcoló felek mindent megtesznek, hogy hatékonyan védekezzenek ellenük. Nem is eredménytelenül. A háború első hónapjaiban taroló Bayraktarok eltűntek az égről mára, a tömegesen az égbe küldött Shahedek ellen sikerrel vetik be az évtizedekkel ezelőtt elavultnak titulált Gepard mobil légvédelmi ütegeket.

A drónok harcává is vált az ukrajnai hadszíntér. Kép: Baykar

Kifejlesztettek már drónvadász drónt, és biztosan buzgón dolgoznak már azokon a madárkákon, amelyeket e vadászok kiiktatására terveztek. Megállás nélkül zajlanak a fejlesztések, és természetesen a hadseregek mérnökei mellett a független piaci szereplők is gőzerővel dolgoznak. Tudják, hogy ha most elő tudnak rukkolni valamilyen ütős, hasznos újdonsággal, azzal irgalmatlan pénzt kaszálhatnak, és nem utolsó sorban felkelthetik más, akár nagyobb, gazdagabb halak figyelmét is. A legtöbben a sebességre, az extrémen jó manőverező képességre és a maximális páncélozottságra fókuszálnak. De mint mindig, most is akadnak, akik váratlan irányba tapogatóznak.

Papírrepülő vs. vadászgép

Közéjük tartozik az ausztrál Sypaq nevű vállalat, ami egy első látásra nevetségesnek tűnő, bumfordi, lassú, gyengén manőverező gépmadárral rukkolt elő. De ez a Corvo családba tartozó, Precision Payload Delivery System (PPDS) nevű masina mégis képes volt arra, hogy elképesztő ütést vigyen be az orosz légierőnek.

Sypaq Corvo PPDS drón. Fotó: Chuck Pfarrer | Indications & Warnings Twitter

Ugyan még hivatalosan nem ismerték el a veszteséget, de jelenleg úgy fest, hogy 16 ilyen drón támadta meg a kurszki légitámaszpontot, ahol is óriási sikereket értek el.

Kiiktattak ugyanis négy Su-30 és egy Mig-29 típusú vadászgépet. A légvédelem nemcsak hogy nem tudott elbánni velük, de maga is komoly veszteségeket szenvedett.

De hát hogy lehet, hogy olyan drónokkal érték el mindezt, amelyekről első pillantásra azt is nehéz elhinni, hogy egyáltalán a levegőbe tudnak emelkedni? A válasz egyszerű: nem látták őket. A Sypaq Corvo PPDS titka, hogy speciális, felületkezelt kartonból készült a sákány, azaz a repülőgép teste, farka és szárnyai.

Ilyen SU-30 típusú gépeket kapott el a kartondrón. Kép: Airforce Technology

Ráadásul az egyes komponenseket gumiszalaggal erősítették össze, azaz nincsenek olyan fém vagy műanyag alkatrészek, amelyek látszódnának a radaron, így gyakorlatilag láthatatlanul képesek megközelíteni a célpontot. Kurszkban minden bizonnyal először lecsaptak a légvédelemre, aztán pedig jöttek a földön álló nagy vadászgépek.

Mit tud a Sypaq kartondrón?

A Sypaq PPDS maximális repülési távolsága 74 kilométer. A hasznos maximális teher 5 kilogramm, szállíthat felderítésre szolgáló szenzorokat, kamerákat, radarokat, illetve utánpótlást. Ha megpakolják robbanószerrel, akkor öngyilkos drónként is funkcionálhat, mint ahogy az Kurszknál is kiderült. Tehát igen sokoldalú, és a GPS alapú vezérlésnek köszönhetően igen pontos, mindössze egy tablet vagy PC szükséges az irányításához. Az aktív kommunikációs kapcsolat hiánya már önmagában lopakodó képességekkel ruházza fel.

Katapulttal lövik az égbe. Kép: Sypaq

Hátránya viszont, hogy ismerni kell a pontos koordinátákat a bevetés előtt, ebből fakadóan mozgó célpontok ellen nem a legjobb megoldás. Tehát ezzel nem fognak csapatszállító teherautókat levadászni, igaz, a sebessége miatt erre nem is lenne ideális.

A legdrágább változata 3530 dollár (~1 250 000 forint), a legolcsóbb pedig 670 dollár (~235 000 forint), amivel kifejezetten olcsónak számít a harci drónok között.

A teljes egységet, beleértve a táblagépet is, lapos csomagolásban szállítják, de nagy mennyiségben raklapon is szállítható. Az összeszerelés egyszerű, csak a pakkban mellékelt szerszámokra, tehát csavarhúzóra, ragasztószalagra és gumiszalagra van szükség. Sok mai drónnal ellentétben egyetlen motorral és propellerrel rendelkezik, és az sem szokványos, hogy a felszálláshoz egy könnyen összeállítható katapultot kell használni.

Csodafegyver?

Az ausztrál hadsereg 2019-ben kötött együttműködési megállapodást a Sypaqkal. Ukrajnába állítólag 2023 tavaszában kezdték el szállítani a Corvo Precision Payload Delivery System drónokat, havonta mindössze száz darabot. Amennyiben viszont tényleg sikerült megrongálni végzetesen akár csak egyetlen orosz vadászgépet is, akkor számíthatunk arra, hogy jelentősen megugrik a rendelt mennyiség.

Tavasszal kezdték meg a gépek szállítását. Kép: Dronerz.hu

Legalábbis egy rövid ideig, mert egészen biztosak lehetünk benne, hogy már gőzerővel tervezik a klónokat mindenfelé. Amennyiben az orosz fél nem talál ki sürgősen valamit e masinák ellen, az katasztrofális hatással járhat. Az ilyen olcsó, bárki által összeszerelhető, egyszerűen vezérelhető, akár nagy számban is indítható láthatatlan repülő bombák ugyanis óriási segítséget nyújthatnak a kulcsfontosságú kiépített erődrendszerek, logisztikai és utánpótlási központok elleni küzdelemben is.

The post Lopakodó papírrepülők hozhatnak fordulatot a háborúban appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés