:

Minden tizedik háziorvos hiányzik a rendszerből

Minden tizedik háziorvos hiányzik a rendszerből

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, Budapesten és Pest megyében a legrosszabb a helyzet. A háziorvosok több mint fele már a nyugdíj közelében van.

Minden tizedik háziorvosi praxis tartósan betöltetlen, írja a Gazdaságkutató Intézet (GKI). A 2023. augusztus 1-i adatok szerint 659 tartósan (6 hónapnál hosszabb ideje) betöltetlen háziorvosi praxis volt Magyarországon. Június elsejéhez képest 27-tel nőtt a szám, a hiány összesen 517 települést vagy fővárosi kerületet érint.

A hiányzó orvosok közül 182 felnőtt, 153 gyermek, illetve 324 vegyes praxis volt. Megyék szerint Borsod-Abaúj-Zemplén vezet (73 üres praxis), majd Budapest és Pest következik (56 és 51).

Azaz a mintegy 6500 praxis közül minden tizedik betöltetlen.

A tartósan betöltetlen praxisok 2019 után váltak tömegesen betöltetlenné, tehát a korábban is fennálló probléma négy éve eszkalálódik, noha a praxisjog eladható és hitelt is fel lehet venni a vásárlására.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 2021-ben 5807 orvos praktizált az alapellátásban, 4473 háziorvos, illetve 1334 házi gyermekorvos. Előbbi az ezredforduló óta 13 százalékkal, a gyermekorvosok száma 15 százalékkal csökkent.

A csökkenés 2010 után gyorsult fel, 2010 és 2021 között a háziorvosok létszáma 9, a gyermekorvosoké 13 százalékkal csökkent (a népesség közben 4, a gyermekek száma 5 százalékkal esett vissza).

A tartósan betöltetlen háziorvosi praxisok száma települések/kerületek szerint – 2023. augusztus

Jelentős az elöregedés

Ha valahol hiányzik az állandó orvos, nem marad teljesen ellátatlanul a lakosság, csak nehezebben férhetnek hozzá az alapellátáshoz. Ilyenkor helyettesítéssel oldják meg, hogy egy település vagy városrész se maradjon ellátatlanul. A helyettesítés rendszerint azzal jár, hogy kevesebb ideig tud ott rendelni a helyettesítő orvos, vagy messzebb lévő településre kell utazniuk a betegeknek.

Tehát az eredeti praxisban is romlik a betegek ellátása, mivel a háziorvos túlterheltsége növekszik.

A háziorvosok körében jelentős az elöregedés, azaz a nyugdíjba vonuló orvosok helyett nincs utánpótlás, melyet a háziorvosok korfája szemléltet. 2023. februárban 56 százalékuk 60 éves vagy idősebb volt, míg mindössze 1,4 százalékuk volt 35 éves vagy fiatalabb. Mindez azt jelenti, hogy a háziorvosi szakmának nincs meg az utánpótlása, ami jelentős ellátási problémákat vetít előre 10-15 éves távlatban. 5-6 éven belül várhatóan a megmaradt háziorvosok elsöprő többsége lesz már a nyugdíjkorhatár felett. Tovább tetézi a problémát, hogy az új ügyeleti rendszer, mely további terhet ró a háziorvosokra, illetve a szűkös praxisfinanszírozás is a nyugdíj felé tereli a már amúgy is korhatár feletti állományt.

The post Minden tizedik háziorvos hiányzik a rendszerből appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés