:

Észveszejtő csúcson a tőzsde sztárpapírja – már megint

Észveszejtő csúcson a tőzsde sztárpapírja – már megint

Új hét, új mérföldkő az év(tized?) tőzsdei sztorijában. Immár 1,2 ezer milliárd dollár felett az Nvidia.

Újabb csúcsárfolyamon, 487,84 dolláron zárt az Nvidia nevű technológiai cég a keddi kereskedelemben.

Ezzel újabb mérföldkövet sikerült átlépni, immáron 1,2 ezer milliárd dollár felett a csipgyártó cégértéke.

A keddi napon 490 dollár fölé is benézett a részvény, ami az elmúlt hónapokban őrületes népszerűségnek örvend – igaz, múlt hét csütörtökön napközben már 500 dollár fölött is járt a papír.

Honnan hová?

Ezzel az Nvidia piaci kapitalizációja a 2022. évi, október közepi mélypontjához képest, tehát majdnem egy év alatt közel ezermilliárd dollárral gyarapodott, 2023 eleje óta pedig több mint 240 százalékot erősödött a részvény.

Nvidia-részvényárfolyam 2023-ban – több mint 240 százalékos az erősödés. Forrás és ábra: Google Finance

Az évtized sikersztorija?

Az Nvidia a múlt héten rekordadatokat jelentett le a második pénzügyi negyedévre. Ahogy akkor írtuk a Forbes.hu-n, nemcsak a mesterségesintelligencia-forradalom hajtja fel az árfolyamot, de az is, hogy a csipgyártó komoly nyereséget is termel a technológia felfutásából.Egy másik cikkünkben arról írtunk, hogy az Nvidia mostani sikeréből az is kiolvasható, hogy még csak az MI-bumm elején járunk. Sőt, ami azt illeti, a cég a rekorderedmények után azt is bejelentette, hogy 25 milliárd dollár értékben vásárol vissza részvényeket.Részvény-visszavásárlásra akkor szokás sort keríteni, ha adott cég úgy érzi, hogy a részvényeit alulértékelik, ergo további árfolyamnövekedésre számítanak – a brutális pénzügyi eredményeket, valamint a piac nagy MI-mániáját tekintve nem megalapozatlanul. Váratlan húzás a tőzsde sztárjától: van még ennél feljebb, drága Nvidia?

Nem mellesleg megjelent a szeptemberi Forbes magazin is, a címlapsztoriban aktuális befektetési kérdéseket járunk körbe. Köztük természetesen az Nvidia-sikersztorit is, valamint a tech szektor vadiúj tőzsdei hívószavát, a mesterséges intelligenciát is. Lapozz bele a magazinba, a legértékesebb családi cégek legfrissebb listáját is megtalálod benne (vagy itt, a Forbes.hu-n is).

The post Észveszejtő csúcson a tőzsde sztárpapírja – már megint appeared first on Forbes.hu.