:

Ingyen számla, tízezres ajándékok: így csábítják a bankok a diákokat (és ezt kérik érte)

A nyár a kezdő főiskolások, egyetemisták számára nem csak a pihenésről, hanem a felsőfokú képzésre való felkészülésről is szól. Gyakori, hogy lakásbérletet kell találni, illetve meg kell teremteni az önálló élet feltételeit. Ritkán jár ez pénzügyek érintése nélkül, így szükségszerű, hogy ezekhez valamilyen diákszámla is kapcsolódjon. Mutatjuk az aktuális kedvezményes diákszámlákat, ezek közül érdemes választani.

(A szerző a BiztosDöntés.hu alapítója, pénzügyi szakértő. Korábbi írásai itt olvashatók.)

A felsőfokú képzés megkezdése általában egy teljesen új helyzetet teremt a legtöbb családban. A továbbtanuló diák a legtöbb esetben elköltözik a családtól, hacsak nem tette már ezt meg a középiskolás kollégiumi évek alatt is. De nem csak az ösztöndíjhoz, hanem a szülői anyagi segítséghez is elengedhetetlen egy jó diákszámla választás.

Hogy a gyerekeinket hogyan érdemes felkészíteni az egyetemi, főiskolai létre (főleg, ami a pénzügyeket illeti), arról itt írtunk korábban.

Kedvezmények a számlanyitáshoz

Aki kiszemelt már valamilyen árucikket az Emag kínálatában, az bizonyára örülni fog annak, hogy az UniCredit Banknál nyitva a diákszámlát egy 30 000 forint értékű utalvánnyal lesz gazdagabb.

Ehhez

Mastercard Standard betéti kártyát kell kérni a számlához, valamint „mBanking” mobilalkalmazást aktiválni, megadni e-mail és telefonos elérhetőséget, továbbá legalább 5 tranzakciót elvégezni a bank által előírtak közül a számlanyitást követő hónap végéig.

Ezt a számlát egyébként nem csak a felsőoktatásban tanulók nyithatják meg, hanem 14 és 26 év között bárki, és ő is megkapja az Emag utalványt. 18 év alatt törvényes képviselővel nyitható meg a számla és internetbanki szolgáltatást kell igényelni mobilalkalmazás helyett. Az akció 2023. augusztus 31-ig tart.

Az Erste Banknál 30 000 forintot kapnak az Erste EgySzámla Díjcsomagot Diák kedvezménnyel internetbankon vagy mobilalkalmazáson keresztül nyitó ügyfelek.

Ezért csak egy betéti kártyát kell igényelni, nincs más követelmény.

Viszont a számlát 2 éven belül nem lehet megszüntetni, különben a pénzt vissza kell fizetni. Nem kaphat 30 000 forintos jóváírást az, aki már vett részt ilyen promócióban 2022. október 1 óta vagy aki 2023. május 31-én még rendelkezett erstés bankszámlával és az akció miatt mondta fel. Az akció 2023. szeptember 30-ig tart. Az új Erste EgySzámla Díjcsomag Diák kedvezménnyel számlát nyitók egy kulacsot is ajándékba kapnak a banktól a készlet erejéig. Ez az akció 2023. szeptember 30-ig tart.

A Gránit Banknál 30 000 forintot kapnak a diákszámlát a hozzá kapcsolt Gránit Neo Mastercard kártyával nyitók,

ha szelfivel nyitják meg azt a bank mobilapplikációján keresztül. A pénz kifizetésének feltétele, hogy a felhasználó 60 napon belül letöltse és aktiválja a „Gránit eBank” alkalmazást, hozzájáruljon a marketing célú megkeresésekhez, továbbá 3 db sikeres bankkártyás vásárlást (minimum 1 000 Ft értékben) hajtson végre. Vissza kell fizetni a 30 000 forintot, ha egy éven belül megszűnik a számla. A Gránit Bankkal már szerződéses jogviszonyban állókra nem vonatkozik az akció, csak az új ügyfelekre. Az akció 2023. augusztus 31-ig tart.

A Raiffeisen Bank a 14-től 25 éves korig nyitható Yelloo bankszámlához kínál 2×20 000 forint értékű Alza kupont a számlanyitóknak 2023. szeptember 1-ig. 2023. szeptember 4-től az akció 1 darab 20 000 forintos kuponnal folytatódik.

A kedvezményért Mastercard betéti kártyát kell igényelni a számlanyitáskor és a számlanyitást követően regisztrálni kell a Yelloo Klubba, illetve a számlanyitáskor meg kell adni egy e-mail címet és hozzá kell járulni az e-mailben történő közvetlen reklámcélú megkereséshez. A számlanyitást követően legalább 4 (2023. szeptember 4-től 5) olyan bankkártyás vásárlást is kell teljesíteni a kuponért, amely a Yelloo Klub-os hűségprogram keretében pontgyűjtésnek számít és amely után a pontokat legkésőbb 2023. szeptember 22-ig jóváírja a bank. Az Alza kupont 2023. október 6-ig lehet letölteni.

A 2×20 000 forint értékű promóciós kódok az Alza online felületén válthatóak be 2023. december 31-ig, legalább 20 001 forintos rendelés esetén. Vásárlásonként egy promóciós kód használható fel. Az akció 2023. szeptember 1-ig tart, online számlanyitás esetén a videó azonosítást legkésőbb 2023. szeptember 1. 12 óráig meg kell kezdeni.

Állandó kedvezmények a 18 év felettieknek kínált diákszámlákon

Az UniCredit Banknál, ahogy a termék neve is mutatja, havidíjmentes a Diákszámla Zéró számlavezetése, továbbá nem kell kifizetni a számlához kapcsolódó betéti bankkártya kibocsátói díját, Online Számlanyitás vagy Online Számlaigénylés esetén pedig az első éves bankkártya tagsági díjat is utólag jóváírja a bank.

Az Erste Banknál ugyancsak díjmentes a diákszámla havidíja, emellett négy állandó kedvezményből is lehet választani egyet. Ilyen például az elektronikus átutalás a pénzügyi tranzakciós illetékkel megegyező 0,3 százalék, maximum 10 000 forintos banki díjért vagy például a több szolgáltatást kínáló dombornyomású bankkártya választása az olcsóbb elektronikus bankkártya éves díjáért.

Az OTP Banknál ingyenes a számlavezetés és a bankkártya éves díja folyamatosan.

Mind az Erste, mind pedig az OTP Bank működtet egy bankkártyás vásárlást ösztönző kedvezményprogramot, amelyben kuponok aktiválásával lehet pénzt visszakapni a bankkártyás vásárlások értékéből. A 2 és 30 százalék közti pénzvisszatérítést a következő hónap elején írja jóvá mindkét bank. A Raiffeisen Banknál egy hasonló program fut Yelloo Klub néven, de ott a kedvezményes kupont korábbi bankkártyás vásárlások után lehet csak megszerezni.

A Raiffeisen Banknál amúgy 14 és 25 éves kor között nyitható meg a Yelloo számla, diákigazolvány nélkül is. Itt sem kell fizetni számlavezetési havidíjat, ingyenes a bankkártya első kibocsátási díja és az első éves kártyadíja, továbbá nem kell fizetni az elektronikus átutalásért és a csoportos beszedésért sem 20 000 forintos tranzakciós érték alatt.

A Gránit Banknál a díjmentes Gránit Family Junior számla nyitható meg a diákoknak már 6 éves kortól a felnőtté válásig, 18 éves kortól pedig a szintén díjmentes Gránit Diákszámlát ajánlja a bank a diákoknak. Nem csak a Gránit Family Junior számlavezetése és a hozzá kapcsolódó bankkártya ingyenes, ugyanígy kínálja a bank a Gránit Diákszámlát is. A Gránit Family Junior számla esetén a bankon belüli elektronikus utalások 20 000 forintig díjmentesek, míg a Gránit Diákszámlánál az összes belföldi tranzakció (utalás) díjmentes eddig az összeghatárig. A belföldi ATM készpénzfelvétel mindkét számlacsomag esetén kedvezményes, fix díj nélkül, 0,6 százalék a felvett összegre vetítve.

Az MBH Banknál szintén nem kell fizetni számlavezetési díjat és bankkártya éves díjat sem a diákévek alatt, de ez a számla 14 és 25 éves életkor között csak tanulói jogviszony mellett vehető igénybe. Az MBH Bank a bankszámla és bankkártya tranzakciókról értesítő SMS szolgáltatást is teljesen ingyen nyújtja, így az SMS-ekért sem kell fizetni.

Minden banknál ingyenes diákszámla-szolgáltatások

Valamennyi diákszámlán elérhetők azok az ingyenes szolgáltatások, melyeket az állam tett ingyenessé.

Már 16 éves kortól lehet kérni az díjmentes belföldi ATM forint készpénzfelvételre vonatkozó kedvezményt havi legfeljebb 2 alkalomra szólóan, összesen legfeljebb 150 000 forintig. Ha valaki nyilatkozik az ATM kedvezmény igénybe vételéről, az havonta legfeljebb 2 alkalommal, összesen legfeljebb 40 000 forintig azoknál a kereskedőknél is ingyen vehet fel készpénzt a bankkártyás vásárlással egyidőben, akik nyújtanak ilyen szolgáltatást. Ennek neve készpénzátvétel.

„Nem kell fizetni díjat olyan átutalásért sem, amely QR-kóddal indítottak, ezt a bankkártyás vásárlások alternatívájának szánja a kormány.”

Mondja Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője. Maguk a bankkártyás vásárlások is ingyenesek egyébként bármely diákszámlán, akár bolti érintéses vásárlásról, akár internetes vásárlásról van szó.

Nem kell fizetni akkor sem banki díjat, ha az átutalás fizetési kérelemre adott válaszul történik, ami egy új módja az átutalásnak, hiszen az átutalás adatait itt nem a küldő, hanem a pénzt fogadó fél állítja össze, a pénzt küldő félnek csak jóvá kell hagynia azt, amivel fizet is egyben.

Sok bank továbbadja az ügyfeleinek azt az állami kedvezményt a diákszámlákon is, hogy átutalásonként 20 000 forintig nem kell pénzügyi tranzakciós illetéket fizetnie. Sőt, van olyan bank, például a Raiffeisen Bank, amelyik banki díjat sem kér ezért, így az átutalások 20 000 forintig teljesen ingyenesek, 20 000 forint feletti tranzakciónál pedig az átutalás díján felül csak a 20 000 forintot meghaladó részre kell kifizetni a pénzügyi tranzakciós illetéknek megfelelő banki díjat.

The post Ingyen számla, tízezres ajándékok: így csábítják a bankok a diákokat (és ezt kérik érte) appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés