:

Élőben közvetítheti a kameránk képét ez a veszélyes program

Élőben közvetítheti a kameránk képét ez a veszélyes program

Elképesztően kifinomult adattolvaj alkalmazás terjed az androidos mobilokon, MMRat néven – írja a Bleeping Computer. Az appok általában hivatalos kormányzati vagy társkereső alkalmazásokat imitálnak, így megtévesztve az áldozatokat.

Az MMRat-ot először a Trend Micro észlelte 2023 júniusában, amikor is elsősorban délkelet-ázsiai felhasználókat céloztak meg a programmal. Azóta viszont szélesebb körben is elterjedt, ami azért is veszélyes, mert a vírusirtó programok sem tudják észlelni.

Bár a kutatók nem tudják, hogy a kártevő eredetileg hogyan kerül az áldozatokhoz, azt találták, hogy az MMRat hivatalos alkalmazásboltoknak álcázott weboldalakon keresztül terjed. A telepítés során olyan kockázatos engedélyeket ad magának, mint például az Android akadálymentesítési szolgáltatásához való hozzáférés, így szinte minden fontos beállításhoz hozzáfér. Az MMRat ezekre a tevékenységekre képes a szakértők szerint:

Hálózati, képernyő- és akkumulátor-információk gyűjtése, A felhasználó névjegyzékének és a telepített alkalmazások listájának megszerzése, Billentyűzet megfigyelése, Valós idejű képernyőtartalom rögzítése az eszközről, Kameraadatok rögzítése és élő közvetítése, Képernyőadatok rögzítése és konvertálása szöveges formába,

Végül pedig képes eltávolítani magát az eszközről, ha forróvá válik a talaj, így törölve minden bizonyítékot. Az MMRat egy protokollpuffereken alapuló parancs- és vezérlő (C2) szerverprotokollt használ a hatékony adatátvitelhez, ami ritka az Android-vírusok között.

The post Élőben közvetítheti a kameránk képét ez a veszélyes program first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés