:

MVM-számlázás: volt, akinek 37,7 millió forintos számla érkezett

A fogyasztási jelleggörbe miatt és az óraleolvasás időpontjától függően van, akinek azonos fogyasztás mellett is sokkal többet számláznak ki. Az állami MVM szerint a számlázási rendszer rendben van.

Megjöttek a júliusi gázszámlák, mintegy 90 ezer ember ismét a szívéhez kaphat. Ők azok, akik azért járnak rosszul a többi fogyasztóhoz képest, mert a leolvasási időpontjuk szerencsétlen mód a gázév végére esik, ezért már alig marad nekik a rezsicsökkentett gázmennyiségből. Június-júliusi számlájuk ezért megtöbbszöröződhet – írja a Telex.

Gáz: ugyanakkora fogyasztás mellett is lehet hatalmas különbség a számlában

A lap elmesél egy olyan történetet is, ahol egy fogyasztónak 37,7 milliós számla érkezett. (Ráadásul ez nem is gázszámla – gond ott is volt –, hanem áram volt, ami ugyanúgy az MVM-hez tartozik.) Az MVM végül sztornózta a tételt, de több nap szabadsága is ráment az ügyfélnek az ügyintézésre, miközben nem hibázott.

A legtöbben most a gázra kapnak hatalmas számlákat annak ellenére, hogy sokan spóroltak, és a számlák szerint is kevesebbet fogyasztottak.

A probléma lényege, hogy

azoknál a fogyasztóknál, akiknek a gázév júliusi zárása előtt, például májusban jön a gázóra-leolvasó, már alig marad az éves 1729 köbméter rezsicsökkentett gázmennyiségből, ezért a részszámlákon júniusban már alig számol rezsicsökkentett mennyiséget az MVM,júliusban pedig már teljes egészében ún. lakossági piaci áras számlát kap az ügyfél. Ez ebben a két hónapban a számla jelentős növekedését, megtöbbszöröződését jelenti.

A lakossági árat is a kormány szabja meg, a piaci ár alacsonyabb most

Fontos megjegyezni, hogy a piaci árak most alatta vannak annak, ami Magyarországon a lakossági piaci ár, de a kormány az árszabásban nem követte le ezeket a mozgásokat. A rezsicsökkentés így most az olcsó áraktól védi meg azokat, akik átlag felett fogyasztanak. Ők ugyanis most a valós piaci ár feletti árszintet fizetnek meg. Erről korábban itt írtunk.

Hiba nincs, de a rendszer igazságtalan

Az MVM szerint nincs szó hibáról, ők a jogszabályokat követik. Tegyük hozzá, ezek komplex rendszerek és a tavaly nyáron bevezetett rezsimódosításokat nagyon gyorsan kellett átvezetniük. Részben ez is üt most vissza 90 ezer fogyasztóra.

Ettől még igazságtalan az a helyzet, hogy az óraleolvasás időpontja miatt kell többet fizetnie egyeseknek, annak ellenére is, hogy kevesebbet fogyasztottak mint tavaly. A területért felelős minisztérium és a kormány sem nyilatkozott erről a lapnak.

A szolgáltató azt javasolja az ügyfeleknek, hogy mindenképp forduljanak az ügyfélszolgálathoz. Itt a részletfizetés lehet az egyik megoldás (a másik: átállás diktálásra), de a Telexnél jelentkezett olyan is, akinek egyszerűen sztornózták a többletszámlát.

The post MVM-számlázás: volt, akinek 37,7 millió forintos számla érkezett appeared first on Forbes.hu.