:
Breaking News

Darabjaira hullott szét egy régi, szovjet műhold

Darabjaira hullott szét egy régi, szovjet műhold

Szétesett egy több mint 30 éves szovjet műhold mintegy 1400 kilométerre a Földtől – írja a Space.com.

Az esemény hátterében valószínűleg űrszeméttel való ütközés állt.

A megsemmisülő űreszköz a Koszmosz-2143 vagy a Koszmosz-2145 volt, az esetről Jonathan McDowell asztrofizikus és űrszemét-szakértő számolt be. Az ütközés ismét igazolja, hogy az egyre gyarapodó, használaton kívüli űreszközökből és azok maradványaiból álló űrszemét mekkora problémát jelent.

Az érintett műholdat a Szovjetunió történetének legvégén, 1991-ben bocsátották fel, McDowell szerint az űreszközről hét látható objektum vált le – a 10 centiméteresnél kisebb darabkákat földi műszerek nem követik. Hogy pontosan melyik műholdról van szó, az nem tisztázott, a Koszmosz-2143 és a Koszmosz-2145 ugyanazon a rakétán indult el annak idején.

Az egykori szovjet űreszközök komoly gondot okoznak. A maradványok 800 kilométeres magasság fölött keringenek, túl messze ahhoz, hogy bolygónk gravitációja révén szép lassan visszahulljanak, majd megsemmisüljenek a légkörben. 2009-ben a Koszmosz-2251 az Iridium vállalat egy, még működő műholdjába csapódott, hatalmas törmelékfelhőt alakítva ki.

Az ESA becslése alapján a látható űrszemetek mellett mintegy egymillió 1-10 centiméteres, illetve 130 millió 1 centiméteresnél kisebb darabka keringhet körülöttünk. A nagyobb törmelékek közeledését képesek előre jelezni az űreszközök üzemeltetőinek, a kisebbeket viszont nem tudják detektálni. Ez problémás, mivel a kis maradványok is károkat okozhatnak.

The post Darabjaira hullott szét egy régi, szovjet műhold first appeared on 24.hu.