:

Száz ezer milliárdokat költene Szaúd-Arábia egy rosszul megtervezett városra

Száz ezer milliárdokat költene Szaúd-Arábia egy rosszul megtervezett városra

Többször írtunk már a szaúdi koronaherceg őrült tervéről, miszerint egy 170 kilométer hosszú, fél kilométer magas felhőkarcolót építene a sivatagba, a Szuezi-csatorna közelében. A The Line elnevezésű high-tech városban a tervek szerint 9 millióan élhetnének, egy nagy sebességű vonat pedig 20 perc alatt vihetné el őket az építmény egyik végéből a másikba.

A Complexity Science Hub csapata szerint azonban a beruházás matematikai szempontból borzasztó ötlet.

Habár a beruházó szerint a főbb létesítmények ötperces távolságon belül lehetnek a The Line-ban (tömegközlekedéssel), a kialakítás elképesztően kényelmetlenné teszi a munkahelyek, iskolák és egyéb épületek elérését, és hosszú ingázásra kényszeríti az embereket, jelentősen rontva ezáltal az életminőségüket – írja az IFLScience.

Ha a 9 millió lakos homogén módon oszlik el a városban, akkor minden kilométerre nagyjából 53 ezer ember jut. Ha véletlenszerűen kiválasztunk két embert a városból, akkor átlagosan 57 km távolságra lesznek egymástól. Bár a The Line a dél-afrikai Johannesburg területének csak 2 százalékát foglalja el, ha itt véletlenszerűen kiválasztunk két embert, akkor azok mindössze 33 km távolságra vannak egymástól

— jelezték. A szakértők szerint a The Line egyik véletlenszerű helyéről a másikra való utazás több mint 60 percet venne igénybe, még akkor is, ha 86 vasútállomás lenne elosztva a komplexumban. Azonban amellett, hogy rámutattak a problémára, javaslatot is adtak, melynek lényege: a vonal legyen inkább kör. Egy kör, ami ugyanazt a felületet foglalja magába, mint a vonal, mindössze 3,3 km sugarú lenne.

A körben két véletlenszerű ember közötti várható távolság mindössze 2,9 kilométer, amit akár gyalog, vagy biciklivel is meg lehet tenni.

A csapat elismerte, hogy a The Circle megépítése még nagyobb kihívást jelentene, mint a The Line-é. Elmondásuk szerint azonban ha már egy ekkora projektet készítenek elő a sivatagban, talán érdemes lenne arra is figyelni, hogy az ott lakók ne szenvedjenek napi szinten a súlyos távolságok miatt.

Kapcsolódó A teljes magyar lakosság elférhet ebben a felhőkarcolóban A szaúdiak Neom-projektje mellett még a katari világbajnokságot övező építkezések is aprónak tűnnek.

The post Száz ezer milliárdokat költene Szaúd-Arábia egy rosszul megtervezett városra first appeared on 24.hu.