:

Fukusimai halat evett a japán miniszterelnök

Fukusimai halat evett a japán miniszterelnök

Hosszú ideje zajlik a vita a fukusimai atomreaktor hűtővízének óceánba engedéséről, azonban a napokban eldőlt a kérdés: Japán 1,3 millió tonna szennyezett vizet enged az óceánba. Fumio Kishida, japán miniszterelnök annak érdekében, hogy bebizonyítsa, a Fukusima partjainál fogott halak is ehetők, maga is megkóstolt egyet – írja az IFLScience.

Kishida és három minisztere szerdán a Fukusima partjainál fogott tengeri herkentyűket, köztük lepényhalat, polipot és tengeri sügért fogyasztott. Ez bizonyára Kínának is üzenet volt, amely a legnagyobb felvásárlója volt a japán halászati cikkeknek, azonban a hűtővíz kiengedése után bejelentette, felfüggeszti az ilyen típusú kereskedelmet.

Japán múlt csütörtökön kezdte meg a kezelt radioaktív víz kibocsátását a Fukusima Daiicsi atomerőműből, több mint 12 évvel azután, hogy a Honshu sziget partjainál bekövetkezett 9-es erősségű földrengés olvadást okozott a létesítményben.

Az olvadást követően a reaktort vízzel hűtötték, melynek során 1,3 millió tonna szennyezett víz keletkezett, amelyet azóta is a helyszínen tárolnak. Ezt a vizet a fejlett folyadékfeldolgozó rendszerrel (ALPS) kezelték, amely kémiai reakciók sorozatával távolítja el a radioaktivitást. A folyamat végén a szennyeződés nagy részét eltávolították.

A tríciumot — a hidrogén egy radioaktív izotópját — azonban nem tudják eltávolítani a vízből, mivel jelenleg a technológia nem képes kis koncentrációban eltávolítani egy nagy víztestből. A trícium egyébként természetes módon is előfordul a légkörünkben és az esőben, és a Csendes-óceánban magasabb koncentrációban van jelen, mint a fukusimai szennyvízben. Bár a kezelt víz kibocsátása körül viták voltak, a szakértők biztonságosnak ítélték a lépést.

The post Fukusimai halat evett a japán miniszterelnök first appeared on 24.hu.