:

Tízmilliárdos döntések az éj leple alatt: mínusz 82 milliárd a rezsialapból

Tízmilliárdos döntések az éj leple alatt: mínusz 82 milliárd a rezsialapból

A költségvetésben 125 milliárd forintot osztanak újra, uniós forrásból pedig 60,5 milliárd forint kellene elektromobilitási célokra.

125 milliárd

A csütörtök esti Magyar Közlönyben olvasható kormányhatározat szerint Orbán Viktor miniszterelnök közel 125 milliárd forint újraosztásáról döntött a költségvetésben – írja az mfor.hu.

E szerint a rezsivédelmi alapból 82,23 milliárd, a Pénzügyminisztérium központi tartalékaiból pedig 30,79 milliárd forintot vonnak el, de még ezen felül is új helyet keresnek 11,8 milliárd forintnak.

Így jut a Nemzeti Vízművek Zrt. jogcím alatt a regionális víziközmű társaságok forrásjuttatásainál egyéb működési célú kiadásokra 63,5 milliárd forint többlet. De kap némi pénzmagot az Országos Mentőszolgálat (több mint 10 milliárd forintot), a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (6,5 milliárd forintot), az Energiaügyi Minisztérium (6,3 milliárd forintot), valamint a Nemzeti Sportügynökség is (4 milliárd forint felett).

Ez nem oktatási katasztrófa. Ez társadalmi katasztrófa – Radó Péter oktatáskutató

60,5 milliárd

Egy másik, az „elektromobilitás elterjedésének ösztönzéséről” szóló határozat szerint Navracsics Tibor területfejlesztési miniszternek, valamint Lantos Csaba energiaügyi miniszternek „a hazai elektromos töltőhálózat bővítését célzó támogatási program kidolgozása és elindítása” lesz a feladata. Navracsicsnak emellett „a tisztán elektromos meghajtású járművek gazdasági társaságok – kiemelten car-sharing szolgáltatók, flottaszolgáltatók és taxitársaságok – általi beszerzését támogató program kidolgozásáról és elindításáról” is gondoskodnia kell.

A feladatok határideje 2024. március 1. A szükséges forrás a töltőhálózatok esetén 30,35 milliárd forint, a járművásárlási program esetében pedig 30 milliárd forint. A határozat viszont kimondja, hogy ehhez „elsősorban európai uniós forrásból” kerítsenek finanszírozást, de ennek „hiányában vagy késése esetén” Varga Mihály pénzügyminiszternek kell biztosítania a 60,5 milliárd forint többletforrást.

The post Tízmilliárdos döntések az éj leple alatt: mínusz 82 milliárd a rezsialapból appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés