:

Mutatjuk, hol kapta a legnagyobb pofont a magyar gazdaság

Mutatjuk, hol kapta a legnagyobb pofont a magyar gazdaság

Ami ágazat most húzni tudta a csúfos magyar GDP-t, annak sem volt nehéz dolga a pocsék 2022-es eredmények után.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) péntek reggel közzétette a második negyedévi bruttó hazai termék (GDP) második, immár részletesebb becslését. A KSH azt már augusztus közepén közölte, milyen meghökkentően rossz bőrben van a gazdaság és hogy hogyan mélyült tovább a recesszió. 2023 második negyedévében a nyers adatok szerint 2,4 százalékkal, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint 2,3 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az előző negyedévhez képest – a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint – a gazdaság teljesítménye 0,3 százalékkal csökkent.

Ez nem oktatási katasztrófa. Ez társadalmi katasztrófa – Radó Péter oktatáskutató

Romokban a kereskedelem és az építőipar

A friss adatok szerint előző év azonos időszakához hasonlítva a kereskedelem kapta a legnagyobb pofont, egy év alatt 12,6 százalékos a teljesítménycsökkenés.

Nem tesszük ki a falra az építőipar eredményét sem (-6 százalék), vagy a feldolgozóiparét (-4 százalék). Utóbbiban a KSH szerint a vegyi anyag és vegyi termék, valamint az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása járult hozzá a legnagyobb mértékben a csökkenéshez.

Ami a szolgáltatásokat illeti, a kereskedelmen túl a szállítás, raktározás (-6,2 százalék), az oktatás (-4 százalék), valamint a szakmai, tudományos, műszaki és adminisztratív tevékenységek ágazata (-2,9 százalék) teljesített rosszul. Az ipar összesen 5,7, a szolgáltatások 2,4 százalékkal múlták alul a 2022. második negyedévi hozzáadott értéket.

Ugyanakkor a KSH szerint egy év alatt 67,9 százalékot nőtt a mezőgazdaság.

Hozzá kell tenni, hogy itt a 2022. második negyedévi bázisidőszak eleve nem volt túl erős,

akkor a 2021-es azonos időszakhoz viszonyított volumenindex mindössze 64,9 százalékos volt.

Szolgáltatás oldalról a humán-egészségügyi, szociális ellátás ágazat kozmetikázott valamelyest ezen a csúfos negyedéven (+10,2 százalék).

The post Mutatjuk, hol kapta a legnagyobb pofont a magyar gazdaság appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés