:

Halálra ítéltek egy nyugdíjas tanárt Szaúd-Arábiában, mert kritizálni merte a rendszert – mind a 10 követőjének

Halálra ítéltek egy nyugdíjas tanárt Szaúd-Arábiában, mert kritizálni merte a rendszert – mind a 10 követőjének

Ez az első alkalom, hogy valaki halálbüntetést kapott azért, mert online kritizálta a szaúdi hatalmat. Mindezt ráadásul tíz twitterezőnek.

Családja és támogatói szerint Szaúd-Arábiában halálra ítélték Mohamed Algamdit – írja az NPR. Az ötvenes éveiben járó nyugdíjas tanárt rendszerkritikus közösségi médiás posztjai miatt végzik ki.

Hasonló tettekért korábban sem voltak ritkák a több tízéves börtönbüntetések az emberi jogi problémáiról hírhedt monarchiában. Most úgy tűnik, Algamdi az első szaúdi, aki konkrétan halálbüntetést kapott, amiért online kritizálta a hatalmat.

Ez nem oktatási katasztrófa. Ez társadalmi katasztrófa – Radó Péter oktatáskutató

A Human Rights Watch nevű civil szervezet szerint a hétgyermekes családapa nemcsak a szaúdi rezsim felkapott kritizálóitól osztott tovább posztokat, de saját nézeteit is kifejtette a YouTube-on vagy az egykori Twitteren, az X-en.

Utóbbin egyébként két anonim profilt futtat, melyeknek összesen tíz követője van csupán.

Bátyja, Szaíd Algamdi szerint az ítélet valójában neki szólt. Szaíd neves iszlám tudós, a szaúdi hatalom ismert kritikusa jóval nagyobb eléréssel, mint amivel öccse bír tíz X-követővel.

The post Halálra ítéltek egy nyugdíjas tanárt Szaúd-Arábiában, mert kritizálni merte a rendszert – mind a 10 követőjének appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés