:

Felrobbanó csillagot fotózott a NASA

Felrobbanó csillagot fotózott a NASA

Távoli szupernóváról, vagyis egy felrobbanó csillagról készített fényképet a James Webb űrtávcső – olvasható a NASA weboldalán. Az SN 1987A nevű égitest mintegy 168 ezer fényévre található a Földtől a Nagy Magellán-felhőben.

Az objektumot 1987-ben fedezték fel, azóta számos kutatás foglalkozott vele, a mostani megfigyelés viszont nagyban hozzájárulhat a szupernóvák fejlődésének megértéséhez.

A fotón látható egy központi struktúra, amely egy kulcslyukhoz hasonlít, és tele van a robbanás következtében szétszóródott gázzal és porral. Ezt veszi körül egy fényes gyűrű, amely több tízezer évvel a robbanás előtt kilövellt anyagokból áll. A gyűrűben számos fényes, forró folt is látható, ezek akkor jöttek létre, amikor a robbanás lökéshulláma elérte a gyűrűt.

Ezeket a képződményeket korábban már a Hubble űrtávcsőnek is sikerült megörökítenie, a James Webb mostani képén viszont sosem látott részletek is felbukkantak: a középen található „kulcslyuk” mellett két félkörívet vettek észre a csillagászok.

NASA / ESA / CSA / Mikako Matsuura (Cardiff University) / Richard Arendt (NASA-GSFC, UMBC) / Claes Fransson (Stockholm University) / Josefin Larsson (KTH) / Alyssa Pagan (STScI)

Ezek a holdsarló formájú képződmények a robbanáskor kilövellt gázok külső rétegei lehetnek. A szakértőknek korábban még sosem sikerült erről az elképesztően távoli objektumról ennyire nagy felbontású és részletes fényképen készíteniük.

Kapcsolódó Gyönyörű fotó készült egy haldokló csillagról Még a csillagászokat is meglepte, milyen részletes lett a fénykép.

The post Felrobbanó csillagot fotózott a NASA first appeared on 24.hu.