:

Állampapír: van egy rossz és egy rossz hírünk

Állampapír: van egy rossz és egy rossz hírünk

Csökkentek a kamatok, és csökkent a kereslet is. A tízéves szuperállampapír után más kincstárjegyek feltételei is változnak. Közben a kormány egyre drágábban és egyre hangosabban kommunikál.

Nemcsak a A Prémium Magyar Állampapíroknál (PMÁP), de szeptember 4-től, azaz jövő hétfőtől az Egyéves Magyar Állampapír (1MÁP), valamint a postán kapható Kincstári Takarékjegyek (KTJ) kamata is. csökken egy-egy százalékponttal – írja a Bank360.

1MÁP, KTJ – csökkentgetünk, csökkentgetünk?

Az 1MÁP-nál tehát 9-ről 8, az egyéves KTJ éves kamata pedig szintén 9-ről 8 százalékra csökken, míg a kétéves KTJ éves kamata 9,5-ről 8,5 százalékra módosul.

Ahogy a pénzügyi szakportál is írja, a rövid lejáratú lakossági állampapírok kamata eddig is elmaradt az intézményi papírokétól, és ez a jövőben is így maradhat. Aki rövid távú állampapírt keres, annak érdemes megnéznie, milyen hozammal vásárolhatók meg az olyan kincstárjegyek, mint például az egyéves diszkontkincstárjegyek (amit intézmények is vehetnek) vagy a fix kamatozású intézményi államkötvények.

A Bank360 azt is megjegyzi, hogy a PMÁP jelen kamatperiódusban 14,75 százalék kamatot fizet, a következő periódusban pedig várhatóan még többet fog, szóval megérheti hosszabb lejáratú állampapírt is vásárolni. Még úgy is, hogy tízéves kötvényről beszélünk, hiszen bármikor vissza lehet váltani 99 százalékos árfolyamon, ergo egy év után a 14,75 százalékos hozamból eladás esetén 13,75 százalékot lehet megtartani.

Állampapír: a bankokat vegzálja a kormány, hogy elérje a célját

PMÁP – leszállt a rózsaszín köd

A Bank360 külön cikkben foglalkozik az új, szochomentes PMÁP-sorozattal, amit az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) augusztustól már jóval kedvezőtlenebb feltételekkel hozott ki: hosszabb, tízéves futamidő 0,25 százalékra faragott kamatprémiummal, 250 millió helyett 25 milliós limittel. Az ÁKK eleve már csak 300 milliárd forint értékben hirdette meg az új sorozatot, pedig a korábbiaknál 500 milliárd forint volt az eredetileg tervezett mennyiség.

És a helyzet az, hogy valóban nem vonzza a befektetőket az új, 2033-ban lejáró kötvény.

Augusztus harmadik hetében már csak 18,8 milliárd forint került a tízéves PMÁP-ba, és az azt megelőző héten is csak 20,7 milliárd. Viszonyításképpen a 2030/I kötvényben jelenleg 645 milliárd forint van, a 2030/J-ben pedig nagyjából 500 milliárd, de a később meghirdetett, fél százalékponttal alacsonyabb kamatozású 2031/I papírba is 330 milliárd forint került július végéig.

Gyengülő értékajánlat, erősödő kommunikáció

Igen ám, mindeközben viszont keresletpumpálási célból a kormány a bankokat vegzálja. Mint ismeretes, október elsejétől minden ügyfél levelet fog kapni, amiben a bankok kötelezően tájékoztatnak arról, ki mennyit kaszálhatott volna, ha a megtakarítható pénzüket állampapírba fektetik.

A KRÉTA-üzenetek és a Hosszú Katinka-féle kommunikáció mellett ez is egy újabb eszköze a kormány egyre agresszívebb, egyre dráguló állampapírkampányának. Idén 2,5, jövőre 2,8 milliárd forintot költenek kommunikációra.

Mindezt úgy, hogy a konstrukciók pedig egyre csak gyengülnek.

A PMÁP mellett például a Bónusz Magyar Állampapír is elég látványos kamatvágáson esett át: a piacra nem éves, hanem háromhónapos csúszással reagáló sorozat kamata már csak 11,92 százalék az év eleji 15,9 százalékhoz képest.

The post Állampapír: van egy rossz és egy rossz hírünk appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés