:

Nem csak innovatív, nem csak finom, de fenntartható is lehet egy élelmiszer

Nem csak innovatív, nem csak finom, de fenntartható is lehet egy élelmiszer

Sőt, nem csak lehet, hanem ma már annak is kell lennie! Ez a fogyasztói elvárásokon túlmenően a cégeknek is az érdeke, amelyet egyre több vállalat vezető észre is vesz, és szem előtt is tart.

Egyre több működő rendszer, például szolgáló gyakorlat van már hazánkban is, amelyek példát mutathatnak a többi agrárvállalat számára. Éppen ezért „Jó gyakorlatok az állattenyésztés környezetterhelése csökkentéséért” címmel tartanak tanácskozást a Debreceni Egyetem és a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem szakemberei, illetve a velük partnerségben álló cégek vezetői 2023. szeptember 14-én 10 órakor a Debreceni Egyetem Campusában, ahol a tapasztalatcsere mellett a további közös lépések megvitatása, koncepciójának kialakítása is cél lesz.

„Az agrár és azon belül az élelmiszer-iparban számos, korábban nem használt megoldást lehet alkalmazni a fenntarthatóság, és persze nem a vegetálás, hanem a fenntartható fejlődés érdekében. Mi például a használt tojástálcákból pelletet gyártunk, amellyel a gáz kiváltásával tudjuk a hőigényünket pótolni. Ráadásul a téli hónapokra közintézményeknek is jut belőlük. Azonban nálunk a tojáshéj sem szemét mint általában a háztartásokban. Magas kálcium-tartalma révén kiválóan alkalmazható például háziállatok csonterősítő takarmánykiegészítőjeként, de az elsavanyodó földeken is kiválóan tudják a mezőgazdaságban alkalmazni.” – mondta Dr. Németh Csaba, élelmiszer-mérnök, Magyarország legnagyobb tojástermék-gyártója nevében.

A tanácskozáson igazán izgalmas témakörök jelennek meg, mint „Az állattenyésztéssel kapcsolatos EU fenntarthatósági elvárások”, a „Tenyésztési megoldás a metánkibocsátás csökkentése érdekében”, „A tejelő tehenészetek metán-emissziójának csökkentésének takarmányozási lehetőségei”, Lehetőségek az intenzív brojlercsirke tartás környezeti terhelésének csökkentésére”, „A sertéstartás környezetterhelés csökkentési lehetőségei”, Az állattenyésztés szerepének és helyének újraértékelése a fenntartható fejlődés szempontjából” vagy éppen a „Fejlesztések a fenntartható tojástermelés és tojástermék-előállítás érdekében”.

Tehát a magyar élelmiszereket és kiemelve az állati eredetű élelmiszereket továbbra is bátran fogyaszthatja mindenki a fenntarthatóságot és a fenntartható fejlődést is szem előtt tartva!

The post Nem csak innovatív, nem csak finom, de fenntartható is lehet egy élelmiszer appeared first on BellaCafe.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés