:

Kozmikus szem

Kozmikus szem

A Wolf-Rayet csillagok egyike a legtitokzatosabb csillagoknak. Felszínük rendkívül forró, tömegük nagy, erős csillagszelük akár látványos buborékot is létrehozhat körülöttük.

Krizsán Bence, Érd

A WR 134 egy változó Wolf-Rayet csillag Földünktől körübelül 6000 fényév távolságra a Hattyú csillagképben, helyezkedik el. A WR 134-et egy halovány buborék veszi körül amelyet a csillag intenzív sugárzása és csillagszele hozott létre. A Wolf-Rayet csillagok nagy tömegűcsillagok, nagy luminozitású csillagok, melyeket Charles Wolf és Georges Rayet francia csillagászok fedeztek fel a 1867-ben. Felszíni hőmérsékletük akár a 200 ezer fokot is elérhetik. Az ilyen csillagok anyagvesztése gyors, csillagszelük elérheti a 2000 km/s-os sebességet, és néhány millió éves élettartamuk alatt a Nap tömegének többszörösét veszíthetik el.

Az augusztusi több, egymást követő felhőtlen éjszakát kihasználva készítettem el ezt a több mint 43 órányi expozíciót tartalmazó képem. Ritkán fotózott objektum itthon, halványsága miatt nehezen megörökíthető a teljes buborék a csillag körül, ezért választottam, tesztelni akartam a nagyobb távcső és az új kómakorrektor által biztosított fényerősebb optikát. A helyszín fényszennyezettségéhez (Bortle 5), és a csak 7 nm széles keskenysávú szűrőkhöz képest meg vagyok elégedve az elért eredményemmel. A kép feldolgozását Cseh Ádám barátom végezte Pixinsightban. Ez a kép annyira az övé is, mint amennyire az enyém.

A felvétel adatai:

Távcső:SkyWatcher Quattro 250/1000 Newton tubusMechanika:SkyWatcher EQ6-R Pro GoTo mechanikaMechanika:ZWO ASIair PlusKamera:ZWO OAGKamera:ZWO ASI 1600 MM Pro monokróm hűtött kamera (DDR memória bufferrel)Kamera:ZWO ASI 290 MM MiniSzűrő:ZWO keskenysávú H-alfa, O-III, S-II szűrő készlet 7 nm (31 mm)Korrektor:Starizona Nexus 0.75 kómakorrektorExp. idő:102*600sec Ha, 157*600sec OIIIHelyszín:Érd

Hirdetés

Cimkék

Keresés