:

Eddig maradnak a magyar fiatalok a mamahotelben – meglepő a tízéves trend

Magyarország az európai középmezőnyben – a mediterránon 30 év felett repülnek ki a „csemeték” a szülői otthonból.

Európában átlagosan 26,4 évesen költöznek ki a fiatalok a szülőktől. A „mamahotelnek” is nevezett jelenséget Magyarországon egy kicsivel tovább élvezik a huszonévesek: az Eurostat adatai szerint 2022-ben 27,1 év a szülői házat elhagyó fiatalok átlagéletkora.

Ami kifejezetten meglepő, hogy az elmúlt tíz évben meredeken dráguló lakhatási költségek, albérletárak és lakásvásárlási lehetőségek ellenére 2012-höz képest kissé javultak az adatok. Tíz éve ugyanis 27,6 év volt a különköltözők várható átlagéletkora.

Több ebből Eddig maradnak a magyar fiatalok a mamahotelben – meglepő a tízéves trend Belenyúl a kormány a jegybanktörvénybe, nem fizetnének Matolcsyéknak

Magyarország az EU-tagállamok középmezőnyében helyezkedik el a statisztikák alapján. A régióban Ausztrián (25,3 év) és Csehországon (25,9 év) kívül szinte mindenhol később költöznek el a fiatalok. Romániában 27,7 év, Lengyelországban 28,9 év, Szlovéniában 29,4 év az átlag. A szlovákok már átlépik a harmincat: átlagosan 30,8 évesen keresnek saját lakást a gyerekek. Horvátország az abszolút negatív csúcstartó, itt már 33,4 év az adat (a mediterrán legtöbb országa 30 év feletti statisztikát jelentett).

A skandináv államokban állnak legkorábban saját talpra a fiatalok: Észtországban 22,7 évesen, Dániában 21,7 évesen, míg Svédországban és Finnországban 21,4-21,3 évesen költöznek külön a szülőktől.

The post Eddig maradnak a magyar fiatalok a mamahotelben – meglepő a tízéves trend appeared first on Forbes.hu.