:

A külföldi médiapiacon terjeszkedik a magyar milliárdos, Sorosék mellé száll be

A külföldi médiapiacon terjeszkedik a magyar milliárdos, Sorosék mellé száll be

Varga Zoltán, a Central Médiacsoport tulajdonosa már többször beszélt arról a Forbesnak, hogy inkább külföldön terjeszkedik a hazai viszonyok miatt és hogy magyar médiacégét a NER nagyon szerette volna megszerezni. Most olyan lengyel csoportba száll be, ahol befektető a Soros-féle Nyílt Társadalom Alapítványok alá tartozó Soros Economic Development Fund is.

A Varga Zoltán milliárdos érdekeltségébe tartozó Central Csoport és a Pluralis B.V. ma bejelentette, hogy a Central International Kft, a Central Csoport leányvállalata kisebbségi tulajdonrészt vásárolt a lengyelországi Gremi Media S.A. kiadóban. A Gremi Media legnagyobb részvényese továbbra is a holland székhelyű Pluralis B.V. maradt.

Varga Zoltán az ország 35. leggazdagabbja, a legnagyobb független médiacég, a Central Médiacsoport tulajdonosa, a Wizz Air egyik korai befektetője. Az elmúlt években többször beszélt róla, hogy a NER felső szintjéről üzenték meg, jobb, ha eladja a 24.hu-t vagy a Nők lapját is kiadó médiavállalatát. Ő kitart és a válasza az, hogy egyelőre inkább külföldön fekteti be a pénzét, Dél-Amerikától Lengyelországig számos országban van érdekeltsége. Utóbbi országban most újabb üzletet hozott össze.

Varga Zoltán milliárdos befektető, a Central Médiacsoport tulajdonosa a Forbes Legyél Jobb! Napján. Fotó: archív / Fekete Csaba

Az üzlet

A Central Csoport kisebbségi részvényesként 13,43%-os részesedést szerzett Lengyerország egyik vezető kiadójában, ami 20,38%-os szavazati jogot biztosít a Centralnak.  A Pluralis képviselői stratégiai partnerként üdvözlik a Centralt és meg vannak győződve arról, hogy a magyar médiavállalat részvétele hozzájárul a Gremi Media S.A. hosszú távú növekedéséhez, kiemelkedő médiapiaci szakértelmével pedig új lehetőségeket és szinergiákat fog teremteni a jövőben.

A Pluralis B.V.-t neves európai médiavállalatok, demokráciát támogató alapítványok és befektetők hozták létre. Közös céljuk olyan hírszolgáltató vállalatokba befektetni, amelyek

független, minőségi tartalmat nyújtanak olyan európai országokban, ahol a média pluralitása veszélyben van.

A Gremi Media S.A. a Rzeczpospolita üzleti napilap, a Parkiet havilap, valamint számos hír- és sportoldal kiadója.

Mit mondtak az érintettek?

„Örömmel köszöntjük a Central Csoportot körünkben, mint társbefektetőt. A Gremi már most is Lengyelország egyik vezető médiavállalata, a Central részesedésének megnövekedése pedig tovább erősíti a cég pozícióját. A Pluralis és a Central Csoport nagyszerűen egészítik ki egymást a médiamenedzsment és -stratégia terén szerzett szakértelmükkel, így közösen tudják segíteni a Gremi folyamatos növekedését, különösen a digitális fejlesztések és az életmódtartalmak terén” – mondta Thomas Leysen, a Mediahuis elnöke és a Pluralis felügyelőbizottságának elnöke.

„Büszkék vagyunk, hogy a Gremi Media befektetői lehetünk, hiszen ez Lengyelország egyik legkiválóbb hírszolgáltatója, amely elkötelezett a független újságírás és a minőségi tartalomgyártás mellett. Küldetésünknek tekintjük, hogy támogassuk a független, hiteles médiát a V4-orszgokban, valamint a minőség erős bástyájaként jelenjünk meg partnereink és olvasóink szemében. A lengyel befektetést követően immár az összes V4-országban jelen vagyunk és aktívan veszünk részt a kiadásban. A részvényvásárlás is bizonyítja elkötelezettségünket a régió legnagyobb piaca, Lengyelország mellett. Várjuk a stratégiai együttműködés megkezdését, és örömmel segítjük a Gremi fejlődésének következő szakaszát, a termékkínálatának bővítését az életmódtartalmakra összpontosítva, az ügyfélkör növelésével és a technológiai fejlesztésekkel” – mondta Varga Zoltán, Central Csoport többségi tulajdonosa, a Central Médiacsoport elnök-vezérigazgatója.

A Pluralis B.V.-ről:

Pluralis B.V. egy holland törvények mentén létrejött korlátolt felelősségű társaság, amelynek székhelye Amszterdamban van. A vállalat részvényesei, befektetői és partnerei neves európai médiavállalatok, demokráciát támogató alapítványok, befektetők és családi irodák. Többek között: King Baudouin FoundationTinius TrustOak FoundationMediahuisMedia Development Investment Fund és a Soros Economic Development Fund.

Ez utóbbi alighanem nagy ziccert jelent a kormány propaganda gépezetének is, mely korábban többször is támadta Vargát és cégeit.

A Gremi Media S.A.-ról:

Gremi Media S.A. Lengyelország egyik vezető médiacsoportja, amely elsősorban gazdasági és üzleti hírekre összpontosít, emellett pedig digitális szolgáltatási portfólióval rendelkezik a szakemberek és felsővezetők számára. Az üzleti, pénzügyi és jogi szektor elsőszámú médiaplatformja, Lengyelország legnagyobb gazdasági hírszerkesztőségével és köztudott hitelességével. Olyan kiadványok szerepelnek a portfóliójában, mint a Rzeczpospolita és a Gazeta Giełdy i Inwestorów „Parkiet” napilapok, valamint a hozzájuk tartozó weboldalak. A tv.rp.pl és a parkiet.tv online televíziós csatornákon keresztül a Gremi Media naponta közvetít kommentárokat és elemzéseket valamennyi fontosabb politikai, gazdasági és jogi eseményhez kapcsolódóan.

The post A külföldi médiapiacon terjeszkedik a magyar milliárdos, Sorosék mellé száll be appeared first on Forbes.hu.