:

Közel a minimálbér-emelés, hamarosan kézzelfoghatóvá válhat

Várhatóan tovább emelkedik a minimálbér idei összege, a szakszervezet szerint a munkáltatók is nyitottak, folytatódnak az egyeztetések.

Egyelőre sem korrekció mértéke és az sem világos, az érintettek mikor kaphatják meg a pénzt, de már szeptemberben megszülethetnek ezek a döntések a minimálbér-emelésről.

 A Liga Szakszervezetek több javaslatot is megfogalmazott, az egyeztetések szeptemberben folytatódnak, a munkáltatók nyitottak arra, hogy korrigálni kell a minimálbér idei összegét – idézi a Napi.hu Mészáros Melindát, a szakszervezeti konföderáció elnökét.

Több ebből Brutális árstoppal próbálkoznak Nyugat-Európában – vajon beválik? Eddig maradnak a magyar fiatalok a mamahotelben – meglepő a tízéves trend

Miért van rá szükség?

A minimálbér idén januárban 16 százalékkal emelkedett, ugyanakkor az éves infláció minden várakozás szerint ennél magasabb lesz, vagyis korrekció nélkül reálbércsökkenés érné a legalacsonyabb keresetűeket és a szociális juttatásra jogosultakat.

Ennek elkerülése érdekében van szükség évközi minimálbér-emelésre, amelytől a munkáltatók sem zárkóztak el.

Az idei évre vonatkozó kiegészítő megállapodást még nem tudtak aláírni a felek. Ennek legfőbb akadálya, hogy

a 2023-as év egészére vonatkozó, végleges inflációs adat csak januárban jelenik meg. Ez dönti el, hogy a minimálbér és a garantált bérminimum idei évi emelése milyen mértékű legyen.

Nem ér veszteség

Mivel a béremelés egész 2023-ra vonatkozik majd, a munkavállalókat nem éri veszteség a tárgyalások elhúzódása esetén sem.

Mészáros Melinda lát arra lehetőséget, hogy az idei bérkiegészítésről már szeptemberben megegyezzenek az érdekképviseletek.

Ebben az esetben már októbertől magasabb összeget kapnának az érintett munkavállalók. Az év hátralévő három hónapjában ebben az esetben annyival kaphatnának többet az alkalmazottak, hogy reálértékben ne érje őket veszteség az idei év egészét tekintve.

A minimálbér évközi emelése nem csak a nagyjából 250 ezer alkalmazottat érinti, hanem mindegy másfél millió embert is, aki valamilyen szociális juttatásban részesül.

The post Közel a minimálbér-emelés, hamarosan kézzelfoghatóvá válhat appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés