:

Oltai Kata: A kultúrpolitikai változások konfliktust hoznak, ha az elveidet akarod vallani

Oltai Kata: A kultúrpolitikai változások konfliktust hoznak, ha az elveidet akarod vallani

Oltai Kata művészettörténész, kurátor az első Forbes MAKERS Dayen a fővárosi MOMkultban. Telt házzal futunk, közel 900 vendéggel. A színpadon kérdezett: Váradi Dóra eseményszerkesztő.

Időről időre kiszáll abból, amit csinál, még akár a legsikeresebb ponton is, csak hogy valami újat keressen. Oltai Kata nem hisz a lineáris karrierútban.

„A közelmúlt kultúrpolitikai változásai hoztak olyan változásokat, hogy konfliktusokat hoz, ha az ember az elveit akarja vallani.

Minden típusú gondolkodásnak jót tesz, ha kibillentik abból a komforthelyzetből, ahol van egy széked, fizetésed, mert teljesen más típusú jelenségekkel, kihívásokkal, emberekkel és tapasztalatokkal találkozol. Ehhez nekem a felfele építkezés sokkal kevesebbet adott, mint amikor elkezdesz cikázni a rendszerben.”

+ 9 kép a galériában + 9 kép a galériában Oltai Kata művészettörténész, kurátor az első Forbes Makers Day esemény színpadán. Fotók: Fekete Csaba (12 kép)

A Budapest-kép nem az, hogy fehér keresztény polgári

A Ludwig múzeum kurátori állását hagyta ott, hogy nonprofit feminista projektgalériát csináljon FERi néven. Ami aztán szintén bezárt, de jött utána a Konfekció nevű ruhabutik, majd a Telekitangó projekt, ami szintén a nyolcadik kerületben találta meg otthonát.

„Üdítő hely üdítő jelenségekkel az úgynevezett körúton túli világ” – Kata szerint ebből is látszik, hogy az elitkultúra mennyire beszorul abba a térbe, amit belvárosnak nevez, pedig a központtől egyre távolabb is egyre többen felbukkannak különböző kulturális projektekkel. Józsefváros és a Teleki tér ehhez adott diverz, multietnikus, sok vallású és bőrszínű táptalajt a Telekitangónak. 

„Rengeteg történetet nem ismerünk. Pedig a másik tapasztalta úgy jön közelebb ,ha vannak róla történetek, képek. Egyszerűen így működik a kultúránk,

például hogy egy Budapest-képet hogy lehet úgy feltölteni, hogy nem fehér keresztény polgári város volt.

Ha nincsenek képek, nagyon könnyen kimosódnak ezek a dolgok.”

Pál Feri atya: Minden azt üzeni, hogy legyél nagy, de szerintem az ember kicsi

Kiíródott női szempontok a tökéletes férfitest kultúrájában

A feminizmus a művészettörténet szakon jött neki, professzora („második anyám”) olyan szellemi keretett hozott neki, olyan szakmai szűrőre ébresztette rá, ami szerinte felforgatta azt, amit általános iskola óta tanulnak.

„Ha kulturálisan nézzük, mit hozott a feminizmus, a történeti vizsgálatok rengeteg szempontot hoztak be. Hogy miért íródtak ki a női szempontok a körbeszerkesztett, tökéletes férfitestre alapozott kultúrából” – mondja. Szerinte az összes ilyen típusú, alulról jövő mozgalom a kulturális hatásokra kérdez rá, mint például hogy

„a nő is a másik, a nem ismert, a veszélyes a boszorkányoktól kezdve a dohányzó nő kulturális toposzáig”.

Kata szerint azzal, hogy valaki elhelyezi magát a világban, az mindig kérdéseket, és mindig vannak választások.

„Annak a tudatosítása, hogy milyen szűrőket tesz be a választásba, mind a feminista keretrendszer működtetése. Hogy miért érvényesülnek máshogy a nők, miért keresnek kevesebbet, miért érvényes egyes szakmákra, hogy elnőiesednek. Ez egyfajta kiegészítő gondolkodás, ami nem elvesz, hanem olyan szempontok kerülnek be a vizsgálatba, amik másfajta elvek mentén születnek.”

A MAKERS a Forbes új tréning- és workshopsorozata, részletek és jelentkezés itt és itt. A szeptember 5-i Forbes MAKERS Day ennek a kezdeményezésünknek egy külön eseménye.

The post Oltai Kata: A kultúrpolitikai változások konfliktust hoznak, ha az elveidet akarod vallani appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés