:
Breaking News

Egyedül gyógyszerből veszünk többet a recesszióban

Továbbra is szabadesésben a magyar kiskereskedelem: egy év alatt egyedül gyógyszerből vettünk többet, és csak az internetes kereskedelem tudott nőni.

A Központi Statisztikai Hivatal szerdai gyorstájékoztatója szerint most júliusban a nyers adat szerint 7,7 százalékkal, naptárhatástól megtisztítva pedig 7,6 százalékkal esett vissza az országos kiskereskedelem forgalmának volumene 2022 júliusához képest.

2022 decembere óta nem volt olyan hónap, hogy az egy évvel ezelőttihez képest ne zsugorodott volna a kiskereskedelmi forgalom.

2023. júniushoz viszonyítva stagnáltunk, az egyhavi csökkenés 0,2 százalékos. A 2023. január-július közötti időszakot nézve viszont 9,9 százalékos az esés az előző évi azonos időszak óta (mindkét utóbbi adat szezonális és naptárhatással kiigazított).

Az egyéves időszakot tekintve az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben 4,1, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 5,5, az üzemanyag-kiskereskedelemben 20,5 százalékkal kisebb lett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene.

Tovább bontva

Az élelmiszer-kiskereskedelem 76 százalékát adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 4,1, az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 3,8 százalékkal csökkent.A nem élelmiszer-kereskedelemben egyedül a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszerüzletekben nőtt a forgalom (+2,8 százalék). Ugyanakkor a könyv-, számítástechnika-, egyébiparcikk-üzletekben (-5,7 százalék), a használtcikk-üzletekben (-6,1 százalék), a textil-, ruházati és lábbeliüzletekben (-6,2 százalék), az iparcikk jellegű vegyes üzletekben (-11 százalék), valamint a bútor- és műszakicikk-üzletekben (-16 százalék) kisebb lett.Mindeközben a csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 1,4 százalékkal nőtt 2022. júliushoz képest.

The post Egyedül gyógyszerből veszünk többet a recesszióban appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés